Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bommenwerper uit WO II gevonden in Noordzee

Bommenwerper uit WO II gevonden in Noordzee

Nieuws
25/06/2018

Bodemonderzoek toonde een stuk van een aluminium vliegtuigvleugel en een zwaar onderdeel met een schoepenrand. Daarna werden de werken onmiddellijk stopgezet en werd gouverneur Decaluwé ingelicht. Hij gaf zijn toestemming om de objecten te bergen. 

Een verwrongen stuk plaatwerk vermeldde specifieke onderdeelnummers die toegeschreven werden aan de Amerikaanse B-17. Dat was een zware 4-motorige bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingezet en een crew had van 9 tot 10 personen. Het toestel kwam massaal in actie bij geallieerde bombardementen op de Duitse industrie en grote steden. Onderzoek van historische documenten en contacten met de Amerikaanse autoriteiten herleidde de identificatie tot vier potentiële kanshebbers.

Door de erfgoedwaarde van de ontdekking en uit respect voor de overlevenden en nabestaanden van de vliegtuigcrashsite is beslist om het kabeltraject aan te passen. Verder zijn nog enkele losse vondsten die wijzen op de aanwezigheid van Amerikaanse, Britse en Duitse vliegtuigen.

Auteurs: