Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bommen uit WOI lekken, springstof vloeit in zee

Bommen uit WOI lekken, springstof vloeit in zee

Nieuws
04/03/2019

Bij baggerwerken voor de haven van Zeebrugge begin jaren 70 kwam het bestaan van de 'overschotjes van WOI' aan het licht. Het lijkt een gevaarlijke situatie, maar experts menen dat het veiliger is om de oorlogsmunitie in zee te laten liggen dan te bergen. Tenminste, als de bommen niet roesten en zo hun gevaarlijke inhoud lekken. Dat controleert de FOD Volksgezondheid jaarlijks via duikers die de bodem onderzoeken. Er was nooit wat aan de hand, tot bij de jongste controle. Toen bleek dat er een hoeveelheid TNT - een gevaarlijke springstof - was gelekt.

De FOD Volksgezondheid zegt dat er in mei een groot onderzoek gepland staat met het onderzoeksschip Belgica. "Die studie moet de omvang van het probleem en de risico's in kaart brengen", klinkt het.

Reactie burgemeester

Knokke-Heist is niet ongerust na de berichten over lekkende WOI-bommen voor hun kust. Dat zegt burgemeester Leopold Lippens. "Als er geen gevaar is, dan moet de munitie daar blijven liggen. Die lekken moeten ook nog bewezen worden. Het verhaal duikt ieder jaar wel eens op maar voorlopig blijft het "Fake News". Verspreid over de Noordzee en onder meer de kust van Frankrijk liggen tientallen, zelfs honderden dergelijke bommenkerkhoven. "Daar is nooit een probleem mee geweest, dus waarom zou er in Knokke dan plots een probleem zijn? Er ligt ook een metershoge sliblaag op"

Reactie gouverneur

Gouverneur Carl Decaluwé is voorzichtiger. "We weten al langer dan vandaag dat op de zandbank Paardenmarkt oorlogsmunitie op de bodem ligt. Het gaat onder meer om fosfor- en gifgasbommen. Vroeg of laat moet dat bommenkerkhof daar weg, dat zeg ik al langer. Stel dat er daar bijvoorbeeld ingrepen nodig blijken in het kader van kustbescherming."

De overlevering zegt dat een derde van de 35.000 ton ongebruikte granaten zou bestaan uit gifgasmunitie, maar die cijfers zijn gebouwd op drijfzand, menen wetenschappers. Het is goed mogelijk dat het volledige bommenkerkhof uit gifgasbommen bestaat.

De gouverneur was tot vandaag niet op de hoogte van lekken. "We weten dat er een heel minieme concentratie aanwezig is van bepaalde stoffen. Dat blijkt uit de monitoringopdrachten die jaarlijks gebeuren. Mocht uit onderzoek, onder meer door het onderzoeksschip Belgica, blijken dat er effectief lekken zijn, dat moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen", besluit hij.

Bekijk ook:

 

Auteurs: