Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Boeren protesteren tegen stikstofakkoord langs parcours Ronde van België

Boeren protesteren tegen stikstofakkoord langs parcours Ronde van België

Nieuws
16/06/2022

In de buurt liggen twee landbouwbedrijven met een rode kaart, die zullen op termijn dus moeten sluiten. Maar ook voor de andere landbouwers is het stikstofakkoord niet haalbaar, zeggen de actievoerders. Het openbaar onderzoek loopt morgen trouwens af. Astrid Deneire, Boerenbond West-Vlaanderen: "Het was de laatste kans om nog een keer een mooi signaal te geven op een respectvolle manier."

Want veel landbouwbedrijven dreigen in moeilijkheden te geraken door het stikstofakkoord. De opgelegde normen om de uitstoot in te perken zijn voor veel landbouwers straks onbetaalbaar. Dany De Smidt, landbouwer: "We kunnen niet meer verder uitbreiden en het geeft ook onzekerheid, wat brengt de toekomst? Lopende investeringen, we moeten onze lening nog afkorten bij de bank. En ik heb ook een opvolger die klaar staat. Wat moeten we die jongen nu gaan zeggen?"

Met het stikstofakkoord zoals het nu voorligt, is één op drie jobs in de hele sector in gevaar, vrezen de actievoerders. De Boerenbond dient morgen officieel haar bezwaren in. En dan is het bang afwachten wat het wordt.