Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Boeren mogen akkers langer beregenen

Boeren mogen akkers langer beregenen

Nieuws
01/08/2018

Aan het oppompverbod verandert er niets. Dat geldt al sinds 19 juli voor alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen. Landbouwers mogen dus geen water meer oppompen uit beken in de buurt. In de Leie, Schelde, IJzer of kanalen kan het wel nog.

De voorwaarden blijven dezelfde. Het opgepompte water mag de landbouwer enkel gebruiken om te beregenen tussen 6 uur 's avonds en 10 uur 's morgens. Dit omdat het water te snel zou verdampen wanneer er overdag beregend wordt. De boeren kunnen ook langer gezuiverd afvalwater gaan ophalen bij de waterzuiveringsstations van Aquafin.

Kwaliteit water gaat achteruit

De Vlaamse Milieumaatschappij zal de kwaliteit van onze waterlopen nog vaker meten. Want de kwaliteit gaat er voortdurend op achteruit. Er treedt verzilting op, en in sommige waterlopen zijn giftige blauwalgen ontdekt, onder meer in het Kanaal Roeselare-Leie. Momenteel wordt onderzocht of er ook blauwalgen zitten in het Kanaal Gent-Brugge ter hoogte van Beernem.

Ondertussen blijft de droogte aanhouden. De afgelopen dagen was er lokaal wat neerslag in West-Vlaanderen. Enkel de regio rond Poperinge kreeg behoorlijk wat regen. De weersvoorspellingen geven nog steeds geen verandering aan. Gouverneur Decaluwé pleit verder voor doordacht, spaarzaam waterverbruik.

Bekijk ook

 

Auteurs: 
Redactie