Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Blauwe Cluster pleit voor eilandengroep voor kust

Blauwe Cluster pleit voor eilandengroep voor kust

Nieuws
30/11/2016

Het plan voorziet onder meer in een eilandengroep. De nieuwe vzw, die de steun krijgt van een bedrijvenconsortium met onder meer DEME, Jan De Nul, Sioen en Colruyt, is vandaag voorgesteld in Blankenberge.

Het idee van de Vlaamse Baaien, met een eilandengroep voor de Oostkust, is al langer bekend, maar Blauwe Cluster wil die plannen nu gaan verbreden en verdiepen. In eerste instantie wil de vzw werk maken van een natuurlijke zeewering door de creatie van eilanden enkele kilometers voor de kustlijn. "Een eilandengroep is op lange termijn de enige betaalbare en efficiënte manier om om te gaan met de zeespiegelstijging en een zwaarder stormpatroon", aldus bezieler Laurenz-Frederik Pauli.

Biodiversiteit

Wat de economische voordelen betreft denkt de vzw onder meer aan aquacultuur, energieopwekking en -opslag en ontziltingsinstallaties. Blauwe Cluster merkt op dat tot het einde van de middeleeuwen de kust beschermd werd door eilanden, zoals Testerep, Wulpen en Koezand. "In vergelijking met toen hebben we amper nog 5 procent van de biodiversiteit van toen. We kunnen de historische functie van die eilanden herwaarderen, zowel voor de bescherming van de kust als voor de heropleving van de biodiversiteit."

Blauwe Cluster doet een oproep aan bedrijven om zich aan te sluiten bij het netwerk maar wil tegelijkertijd de federale overheid betrekken en een maatschappelijk draagvlak uitbouwen. "We zijn al gaan praten met alle kustburgemeesters en we willen straks mee vorm geven aan het Marien Ruimtelijk Plan", aldus Pauli.

Auteurs: 
Belga