Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Blauwalgen in kanaal Roeselare-Leie: watersporten verboden

Blauwalgen in kanaal Roeselare-Leie: watersporten verboden

Nieuws
31/07/2018

Op verschillende plaatsen is een groenblauwe verkleuring van het water opgemerkt. De blauwalgen scheiden giftige stoffen af, schadelijk voor mens en dier. De Vlaamse Waterweg, die onze waterlopen beheert, waarschuwt voor de blauwalgen, ook naar landbouwers toe. Zij mogen geen water meer trekken uit het kanaal.

Triatlon

Voor de jachthaven is er niet direct een probleem. “Varen kan uiteraard wel nog, maar rechtstreeks contact met het kanaalwater moet nu worden vermeden, ” zegt waarnemend burgemeester Kurt Himpe.

Intussen nadert ook de triatlon met rasse schreden. “Ik nam ook al contact op met voorzitter Frank Bruyneel. Voor de triatlon zullen we de situatie ook op de voet volgen en we staan in rechtstreeks contact met de organisatoren. De triatlon vindt plaats op 15 augustus en dus hebben we nog tijd om eventueel maatregelen te nemen als er tegen dan nog altijd blauwalgen in het kanaal aanwezig zijn”, besluit Himpe.

Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang de bacteriën in het water aanwezig zullen blijven. Dit is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is alvast niet zinvol. De Vlaamse waterwegbeheerder en de Vlaamse Milieumaatschappij volgen de situatie op de voet en nemen geregeld nieuwe stalen voor bijkomend onderzoek.

Auteurs: