Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bisschop dringt aan op straf voor Vangheluwe

Bisschop dringt aan op straf voor Vangheluwe

Nieuws
27/01/2017

Hij gaat daarop aandringen in het Vaticaan, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen. "Bisschop Aerts is erg begaan met het lot van slachtoffers van seksueel misbruik. Hij merkt ook dat het misbruik door zijn voorganger zware littekens heeft nagelaten. Daarom vindt hij verdere stappen aangewezen", zegt zijn woordvoerster Inge Cordemans.

Het Vaticaan had Vanghe­luwe voorlopig enkel ge­vraagd België te verlaten en geen publieke rol te vervullen, maar dat vindt Aerts te weinig. Hij heeft er een probleem mee dat Vangheluwe officieel nog altijd priester en bisschop is. Omdat hij geen rechtstreeks gezag kan uitoefenen op Vangheluwe, zal bisschop Aerts bij het Vaticaan aandringen op actie en alles doen om het dossier te helpen opbouwen.

Complexe materie

Een van de mogelijke sancties is een terugzetting in de lekenstaat, een straf waartegen bisschop Aerts niet afkerig staat. "Maar het is een complexe materie", zegt zijn woordvoerster. "Nu kan het Vaticaan Vangheluwe nog regels opleggen. Eens teruggezet in de lekenstaat zou dat niet meer kunnen."

Auteurs: 
Belga