Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bisschop De Kesel verschijnt voor commissie

Bisschop De Kesel verschijnt voor commissie

Nieuws
10/12/2014

Dat gebeurt na een reeks recente gebeurtenissen in het bisdom.  Zo wilde de bisschop een priester die enkele jaren geleden een minderjarige had aangerand, benoemen tot pastoor in  Middelkerke.   Dat gebeurde uiteindelijk niet, omdat de priester zelf aan het ambt verzaakte. Kort nadien kwamen nog twee andere priesters uit Hooglede en Brugge in opspraak.

"Onvoldoende ingeschat"

Op de commissie zijn behalve de betrokken bisschop De Kesel ook zijn vicaris-generaal Koen Van Houtte en de bisschoppen Bonny en Harpigny aanwezig. Tijdens de hoorzitting gaf bisschop De Kesel en zijn vicaris te kennen dat ze onvoldoende hadden ingeschat dat de benoeming van de priester in Middelkerke nog zo gevoelig lag.

Ondersteuning

De kerk vraagt intussen om ondersteuning van buitenaf bij beslissingen over de mogelijke herintegratie van priesters die veroordeeld zijn voor seksueel misbruik. Dat heeft bisschop Johan Bonny in de Kamer laten verstaan. Hij denkt aan steun vanuit de forensische psychiatrie, sociale en psychosociale diensten en de steuncentra van justitie.  Want voor bisschop Bonny bestaat er soms simpelweg "geen kant en klare oplossing". Al is de basisregel hoe dan ook dat een voormalige dader "in geen geval nog kan worden ingezet in een werkveld met kinderen of jongeren".