Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bijzonder druk in Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren

Bijzonder druk in Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren

Nieuws
12/06/2020

Voor het centrum waren de voorbije maanden met corona niet evident, en het is nu duidelijk dat het opnieuw een extreem drukke zomer zal worden. Ten opzichte van het al zo drukke jaar 2019 noteren we nu al een stijging van 25% of meer dan 300 dieren in nood extra in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Een directe oorzaak voor de grote toename is niet te benoemen: het gaat niet om één of twee soorten waarvan er plots zo veel meer worden binnen gebracht. Bij zowel Bergeendjes, Kool-Pimpel- en Staartmezen, Grote bonte spechten, roofvogels en Steenmarters zien we telkens een lichte stijging. Mogelijks heeft het ook te maken met het feit dat mensen veel meer in en rond hun tuin en de natuur bezig zijn, en dat veel dieren door de coronastilte dichter bij de mensen zijn gaan nestelen. Dat op zich is geen probleem maar wanneer een dier dan in de problemen komt, wordt het natuurlijk sneller gevonden om binnen te brengen.

Deze evolutie is trouwens in zo goed als alle Opvangcentra voor wilde dieren te zien. Directeur Claude Velter roept op de Vlaamse Opvangcentra voor Wilde Dieren te blijven steunen.

Auteurs: