Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bijna wettelijk kader voor drones

Bijna wettelijk kader voor drones

Nieuws
23/02/2016

Drones zijn kleine helikoptertjes, waar je bijvoorbeeld een camera kan aanhangen. Minister Galant had enkele maanden geleden een reglementair kader uitgewerkt voor het gebruik van drones. Dat is nu op aandringen van Europa aangepast. Binnen het professionele gebruik is voortaan sprake van klasse 1 en klasse 2.

Klasse 1 is het professioneel gebruik van drones tot 150 kilo tot 90 meter hoogte. Deze activiteiten worden beschouwd als "hoog risico", zoals het overvliegen van een menigte, of als "middel risico", zoals het inspecteren van een windmolen.

De klasse 2 is nieuw. Drones-piloten die in deze klasse actief zijn, mogen vliegen met een drone onder 5 kg en tot maximaal 45 meter hoogte. Piloten moeten minimaal 16 jaar zijn en een attest halen, maar de weg naar dat attest is minder zwaar dan bij het professioneel gebruik. De drone moet ook geregistreerd zijn.

"Job van de toekomst"

Dronebedrijven zijn blij dat er eindelijk een wettelijk kader komt, wellicht nog dit voorjaar. “Drones zijn de rage voorbij,” zegt Elwin Van Herck van opleidingscentrum Noordzee Drones. “Drone piloot prijkt in 2016 in de top 10 van de banen van de toekomst. Het zal heel wat doen bewegen op de arbeidsmarkt met een voorzichtige prognose van 2000 nieuwe jobs.”