Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Behoud beschermde schoorsteen Ramskapelle"

"Behoud beschermde schoorsteen Ramskapelle"

Nieuws
19/10/2021

Zoals bekend is het monument voorlopig gedeclasseerd. De regionale historische vereniging Tussen IJzer & Schreve, die pleit voor het behoud ervan, kreeg al steun toegezegd van mensen van het IFF-Museum in Ieper, The British Legion, de Belgische tak van The Western Front Association, de Gidsenkring afdeling Westhoek, de Vrienden van het Patrimonium van Nieuwpoort en van vele individuele bezorgde zielen.

"Wij zien twee belangrijke redenen om die toren te bewaren als één van de nog weinige authentieke relicten van de Eerste Wereldoorlog in de regio," luidt het in een brief aan het stadsbestuur. "De schoorsteen van de baksteenfabriek van Ramskapelle was de belangrijkste waarnemingspost voor zowel het Belgische, het Franse als het Britse leger. Als het Nieuwpoortse museum Westfront een nieuwe invulling krijgt, mag aan de observatietorens de nodige aandacht geschonken worden."

Heropbouw

"Een tweede reden om de schoorsteen van Ramskapelle te bewaren, is het feit dat hij als enige nog herinnert aan de rol van Nieuwpoort bij de heropbouw van de regio na de oorlog. Architecten zoals Jozef Viérin in Nieuwpoort en Diksmuide, Camiel Van Elslande in Veurne, Jules Coomans in Ieper en zelfs Louis-Marie Cordonnier in Belle (Fr. Bailleul) werkten bij de heropbouw van die steden en de dorpen in de buurt bij voorkeur met de gele polderbaksteen die in Nieuwpoort gebakken werd, vooral in de baksteenfabriek van Isidoor Florizoone aan de Brugse Vaart, maar ook in Ramskapelle en in vele veldovens in de buurt"

Lees ook:

 

Auteurs: 
Redactie