Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Behandel huisvuilzakken niet met schadelijke stoffen"

"Behandel huisvuilzakken niet met schadelijke stoffen"

Nieuws
15/05/2020

Recent kreeg het stadsbestuur meldingen van ophaalfirma Suez dat huisvuilzakken steeds vaker aan de buitenkant behandeld werden met producten zoals bleekwater, azijn of zelfs white spirit en peper. Dat gebeurt niet alleen in Oostende, maar ook in andere gemeenten waar Suez actief is.

Irritatie en brandwonden

Vaak gebeurt dat om ongedierte, insecten, katten of meeuwen te verjagen. Maar dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar vooral voor de ophalers van het huisvuil. De producten kunnen in het gezicht en op de huid van de ophalers terechtkomen en zijn extreem irriterend voor de luchtwegen. Dit kan leiden tot ernstige brandwonden of allergische reacties.

Zakken blijven staan

Oostende en Suez vragen daarom met aandrang om huisvuilzakken niet te behandelen met om het even welk product. Nu het stilaan zomer wordt dragen de afvalophalers lichtere beschermingskledij, zoals t-shirts met korte mouwen. Om de veiligheid van de ophalers te garanderen, zullen 'behandelde' zakken vanaf maandag 25 mei een sticker met daarop "niet conform" krijgen.  Ze zullen dus niet worden meegenomen.

Auteurs: 
Redactie