Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Begrafenisondernemers opgelucht met versoepeling

Begrafenisondernemers opgelucht met versoepeling

Nieuws
14/05/2020

De sector reageert opgelucht op die versoepeling. Die moet ervoor zorgen dat de meeste mensen opnieuw gezamenlijk fysiek afscheid kunnen nemen van hun overleden familielid. 

Ook bij uitvaartzorg Commeyne in Roeselare wordt alles opnieuw klaargezet voor een plechtigheid in de aula. Hier kunnen normaal meer dan honderd mensen samen afscheid nemen van een overledene, maar tot maandag zijn dat er maar vijftien. Vanaf dan mogen er weer tot 30 personen – ook niet-familieleden – aanwezig zijn. 

Begrafenisondernemer Adelbrecht Commeyne: "15 personen is wel heel weinig. Veel families zijn groter. Er zijn vaak veel kleinkinderen waardoor de mensen moeten thuis blijven en de uitvaart van hun grootouders niet kunnen bijwonen. Dit wordt nu toch weer iets beter, met 30 personen zullen we de meeste families weer volledig kunnen ontvangen."

In april lag het aantal uitvaarten door de oversterfte hier dubbel zo hoog als anders. Dankzij een livestream kan iedereen thuis alles meevolgen. Voor begrafenisondernemers zijn het drukke maar ook afstandelijke tijden. De traditionele koffietafel of rouwmaaltijd na de begrafenisplechtigheid blijft nog altijd verboden. Veel nabestaanden hebben het daar moeilijk mee.

Auteurs: 
Redactie