Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Beernemse ploggers houden opruimwerk bij in app

Beernemse ploggers houden opruimwerk bij in app

Nieuws
30/09/2020

Het fenomeen 'ploggen' raakt steeds meer ingeburgerd: gaan wandelen om onderweg ook zwerfvuil op te ruimen. Omdat ploggers ook eens een route zouden nemen waar nog niet is opgeruimd, kunnen ze op de app 'WePlog' ingeven waar ze dat net wel hebben gedaan.

Andere gebruikers zien op een kaart in de app waar er net is opgeruimd, dat zijn groene straten. De rode zijn nog aan te pakken. Na een drietal weken veranderen groene straten opnieuw in rood. Zo blijven ploggers alert om weer op pad te gaan. (lees verder onder de video)

Al 142 vrijwilligers gebruiken de app. Eén van hen is Frederic Sanders. Hij heeft in de voorbije drie weken al zes volle zakken zwerfvuil opgeraapt. Op sommige plaatsen was het een waar sluikstort, daar heeft hij ook foto's van genomen.

Extra dienst

WePlog is dan wel gratis, afvalintercommunale IVBO betaalt voor nog een extra dienst. De intercommunale heeft dan beter zicht op de cijfers, en kan -als dat moet- een straat sneller weer op rood zetten. Zwerfvuil blijft een probleem: alleen al binnen het gebied van de intercommunale is vorig jaar 26 ton aan zwerfvuil opgeruimd.