Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bedreigde palingen zwemmen onze rivieren op

Bedreigde palingen zwemmen onze rivieren op

Nieuws
20/03/2017

Hun aantal is, hier maar ook elders in Europa, nog slechts een fractie (2%) van wat aan glasalen 50 jaar geleden de rivieren opzwom. Een van de belangrijkste redenen voor deze sterke achteruitgang zijn de vele barrières voor naar zee zwemmende volwassen paling.

Binnen het project LifeWatch volgen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Universiteit Gent, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en VLAIO deze trek op met zenders. Een animatiefilmpje (klik hier) illustreert deze bevindingen. De Europese paling (Anguilla anguilla) is een van onze bekendste vissen. Ondanks jarenlang onderzoek kan de soort nog steeds niet gekweekt worden.

Er bestaan wel palingkwekerijen, maar die kopen jonge wilde paling op om die vervolgens vet te mesten. Mede door consumptie en overbevissing is de palingpopulatie sinds de jaren 70 dramatisch (met 98%) gekrompen. Ook andere factoren zoals allerlei barrières tijdens de trek (stuwen, sluizen,…), watervervuiling, ziektes en parasieten, tot klimaatverandering spelen een rol.

Auteurs: