Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Basisschool De Ark wil luchtreinigers in elke klas

Basisschool De Ark wil luchtreinigers in elke klas

Nieuws
21/01/2022

"Sinds vorige week staat er in elk van onze klassen een luchtreiniger in de hoop dat we de besmettingen wat kunnen beïnvloeden", zegt directeur Fanny Delrue. “Het was een ouder die op het idee is gekomen." De ouder is Nic: "Toen ik eind november op weg was naar mijn werk, hoorde ik een interview op de radio rond de werking van luchtreinigers. Ik stelde vast dat er in Nederland een proefproject lopende was in de scholen van de gemeente Staphorst. Sinds de installatie van luchtreinigers in alle klassen was het aantal besmettingen er drastisch gedaald.”

Geen wondermiddel

“Wondermiddelen zijn er niet als antwoord op deze pandemie. Het is de combinatie van de juiste maatregelen die ons moet toelaten om naar een 'normale' situatie terug te keren. Een situatie waarin wij onze kinderen een zo divers mogelijk aanbod aan leermogelijkheden kunnen aanbieden. Uitstapjes, sportactiviteiten, groepswerk, klasdoorbrekend leren …. allemaal zaken die we on hold hebben moeten zetten door het virus", zegt de directeur.

(Lees verder onder de video.)

De luchtreinigers zuiveren virussen en bacteriën uit de lucht, maar ook allergenen en andere schadelijke stoffen. "In een klaslokaal waar meer dan twintig kinderen samen zitten, kan het alleen maar voordelen bieden om de luchtkwaliteit te optimaliseren, ook los van corona", vindt ouder Nic.

Grote hap uit budget

De aankoop van luchtreinigers was voor basisschool De Ark een grote hap uit het budget. "Als school hebben we geen budget ter beschikking om luchtreinigers aan te kopen", zegt de directeur. "Daaorm hebben we met een crowdfunding via de ouders geld ingezameld", vult Nic aan. "Elke ouder wil vermijden dat hun kind online les moet volgen door quarantaine of een schoolsluiting."

Via de inzameling raapte de school al 35 procent van het nodige budget samen. Daarmee kunnen ze ongeveer zeven klassen van de elf uitrusten met een toestel. Voor de laatste vier klassen zoekt de school nog naar oplossingen.

Auteurs: 
Redactie