Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bart Moeyaert wint prestigieuze prijs

Bart Moeyaert wint prestigieuze prijs

Nieuws
02/04/2019

Moeyaert kreeg zijn prijs op de Bologna Children's Book Fair. Daarmee verzilvert hij zijn zestiende nominatie voor de zogenoemde "Nobelprijs voor Jeugdliteratuur". De Bruggeling wint daarmee bijna 480.000 euro. Dat meldt het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Al 16 nominaties

De Astrid Lindgren Memorial Award, wereldwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur, werd opgericht in 2002 ter ere van Astrid Lindgren, de Zweedse schrijfster van "Pippi Langkous" en "Michiel van de Hazelhoeve". Zij overleed dat jaar. Het was de zestiende keer dat Moeyaert genomineerd was. Uiteindelijk won hij hem dus dit jaar.

"Dat Moeyaert de prijs nu effectief ontvangt, is een enorme opsteker voor de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur", benadrukt het Vlaams Fonds voor de Letteren. Bart Moeyaert was amper 19 jaar toen zijn debuut uitkwam in 1983. Zijn werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Moeyaert kreeg al zowat elke Nederlandstalige en internationale prijs voor jeugdliteratuur. 

Auteurs: