Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Bakens van Bomen' in landschap vertellen verhaal

'Bakens van Bomen' in landschap vertellen verhaal

Nieuws
14/12/2021

De lokale besturen van de Zuid-West-Vlaamse intercommunale roepen op om bijzondere exemplaren op de website van Leiedal te posten. Wij gingen op zoek naar een paar mooie voorbeelden.

(lees verder onder de foto)

Koning eet 'paling in 't groen' in buurt van boom

"In een restaurant vlakbij een wilde paardenkastanje kwam koning Albert in de jaren tachtig vaak paling in het groen eten." Niet enkel dat verhaal maakt een boom in Rugge, bij Avelgem, bijzonder. Als wachter van de Scheldemeersen staat hij aan het begin van het beschermde natuurgebied. De boom is meer dan 100 jaar oud.

"Tijdens de tweede wereldoorlog was dit gebied uiteraard bezet gebied", zegt schepen Tom Beunens van Avelgem. "Er is hier in 1943 een Duitse film opgenomen gebaseerd op Streuvels’ Vlaschaard. Mensen die kijken naar die film, als dat beeldmateriaal te vinden is, die zullen die boom herkennen."

Aandacht voor landschappelijk erfgoed

Intercommunale Leiedal met 13 gemeenten vraagt haar inwoners nu naar bijzondere bomen. Met het project hopen ze zo de aandacht voor landschappelijk erfgoed te verhogen.

"We weten dat bouwkundig erfgoed een heel belangrijk onderdeel is van onze leefwereld", zegt Kevin Coucke van Leiedal. "Dat erfgoed bepaalt ook de appreciatie van dorpen en steden. Maar het landschappelijk erfgoed is overal maar zeker ook in onze regio onderbelicht."

De Intercommunale selecteerde zelf al 21 bomen, zoals een oude mammoetboom in Heestert die bestand is tegen vuur. Maar ook jonge bomen kunnen erfgoedwaarde hebben.

"Want soms is ook een jonge boom, een vervangingsboom bijvoorbeeld, belangrijk als getuige van een bepaald gebruik. Daarnaast moet de boom wel zichtbaar zijn van op het openbaar domein," zegt Kevin Coucke.

Auteurs: 
Reactie