Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

AZ Groeninge erkend als fractuurpreventiekliniek

AZ Groeninge erkend als fractuurpreventiekliniek

Nieuws
01/08/2018

Osteoporose is een sluimerende botziekte die een aanzienlijk deel van de oudere bevolking treft. Het oplopen van een breuk na een eenvoudige val kan het eerste teken zijn van dergelijk fragiel bot. In AZ Groeninge grijpen ze deze gebeurtenis aan om actief op zoek te gaan naar osteoporose. Dit moet resulteren in een blijvende behandeling van deze chronische aandoening waardoor nieuwe breuken vermeden worden.

"De scope is gericht op gehospitaliseerde patiënten tussen 50 en 90 jaar, die opgenomen zijn met een breuk en die nog geen osteoporosebehandeling volgen" zegt fractuurpreventieverpleegkundige Greet Verrue, "Patiënten met hoog risico verwijzen wij door naar de arts fysische geneeskunde of geriater. Hierbij wordt volgens de diagnose een behandelplan opgesteld in nauw overleg met de patiënt en zijn huisarts. Bij patiënten met een laag risico, geef ik info en advies over een gezonde levensstijl en tips om het vallen te voorkomen."

Drie ziekenhuizen

Het "Capture the Fracture" label Het label wordt toegekend door de International Osteoporosis Foundation (IOF). IOF is een wereldwijde organisatie die met hun campagne "Capture the Fracture" de zorg rondom fractuurpreventie stimuleert en een keurmerk verleent aan ziekenhuizen waarvan hun osteoporosekliniek aan de door hen gestelde voorwaarden voldoet.

In België zijn maar drie ziekenhuizen erkend. Naast AZ Groeninge zijn dit AZ ZENO (Knokke-Heist) en CHU Luik.

Auteurs: