Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Australiërs herdenken Slag bij Polygoonbos

Australiërs herdenken Slag bij Polygoonbos

Nieuws
26/09/2017

Zij deden dat in het Polygoonbos in Zonnebeke, waar op 26 september 1917 een bloedige strijd werd uitgevochten en Australië een van bloedigste dagen in zijn geschiedenis beleefde.

De slag werd vanmorgen vroeg herdacht met een nachtelijke herdenkingswandeling en een "dawn service" op Buttes New British Cemetery in Zonnebeke, klokslag 05u30.

De Slag om Polygoon Wood, die ook om 05u50 's ochtends losbarstte, maakte deel uit van de derde Slag om Ieper die eindigde op 10 november met de verovering van Passendale. De slag heeft voor de Australiërs een bijzondere betekenis want de vierde en vijfde divisie werden hier in stelling gebracht. Amper hersteld van eerdere gevechten, onder meer tegen de Hindenburglinie in Noordwest-Frankrijk, vielen er opnieuw 5.700 Australische slachtoffers en gewonden in hun strijd om de zogenaamde Wilhelmstelling.Maar de Australiërs slaagden op 26 september wel in hun missie, namelijk het platgevochten Polygoonbos en de daarbij horende metershoge "Butte" inpalmen. Die "Butte" is een oude aarden wal die gebruikt werd voor schietoefeningen en tijdens de oorlog van groot strategisch belang was. Het was een van de belangrijkste veroveringen in die derde Slag bij Ieper. De Australiërs zouden later, met de derde divisie, bij de Slag van Passendale opnieuw zorgen voor een doorbraak ter hoogte van het huidige Tyne Cot Cemetery.

(lees verder onder de fotogalerij)

Bijzondere begraafplaats

Na de oorlog werd in het bos een van de bijzonderste begraafplaatsen van de Westhoek aangelegd met een monument voor de Australische vijfde divisie op de Butte. New Buttes is ook de laatste rustplaats van 564 Australiërs waarvan er amper 157 geïdentificeerd zijn.

Op de Menenpoort in Ieper staan er nog eens bijna 1.000 namen van Australiërs die het leven lieten in dit gevecht. Op New Buttes staan in totaal ruim 2.000 graven. Bij de slag vielen 20.000 slachtoffers aan de zijde van de geallieerden. Bij de Duitsers wordt het verlies geschat op 13.500 slachtoffers.

Australië heeft koste noch moeite gespaard om de Slag bij Polygoonbos te herdenken. Er is werk gemaakt van een "Reflective Trail", een herdenkingswandeling in het bos. Bezoekers moesten er wel iets voor over hebben want de "Trail" opende om 01u45 's nachts en slootopnieuw om 04u45.

Om half zes startte dan de officiële herdenkingsceremonie met een "Dawn Service". Een van de bezoekers was prinses Astrid. Om half negen was er nog een "Rededication Service" waarbij twee Australische soldaten een nieuw grafzerk kregen.

Lees ook

Auteurs: