Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Assisen: sms-berichten schetsen woelige relatie

Assisen: sms-berichten schetsen woelige relatie

Nieuws
11/05/2022

Na de breuk bleef de Nederlander zijn ex-vriendin lastigvallen. In de laatste berichten zinspeelde D. ook duidelijk op de moord die hij zou plegen op Jeroen Verstraete (39).

Van 22 augustus tot 3 oktober 2015 deed Maïlys vijf fotoshoots bij de Gentse hobbyfotograaf. De tiener poseerde toen ook meermaals topless of helemaal naakt. "We konden ook foto's terugvinden met een mondknevel en naaktfoto's met een zwart lederen sm-zweepje op haar rug", aldus hoofdinspecteur Andy Dewulf. Tijdens de laatste shoot poseerde Maïlys Descamps met een groot mes en nepbloed. In berichten naar enkele kennissen gaf ze aan dat de fotograaf zijn handen niet kon thuishouden.

Niet over rozen

De relatie met Alexander D. startte eind december 2015. Enkele maanden later gingen ze al samenwonen, maar uit hun berichten bleek dat niet altijd over rozen te gaan. Zo zou de beschuldigde op een bepaald moment alle telefoonnummers van haar familieleden uit haar gsm verwijderd hebben. Rond nieuwjaar 2017 reageerde Maïlys ook een hele tijd niet op de telefoontjes van haar moeder.

In februari 2017 kwam het een eerste keer tot een relatiebreuk. "Alex heeft mijn gsm kapotgesmeten en mij buitengesmeten in het midden van de nacht", stuurde ze in die periode naar haar vader. D. beweerde in zijn berichten dat hij haar enkel wilde beschermen, maar werd kwaad toen hij de indruk kreeg dat zijn ex-vriendin gelogen had over eerder seksueel misbruik.

In die periode had Maïlys via een collega van het werk onderdak gekregen bij een jongeman uit Brugge. Toen de relatie hervat werd, ging ze hem op 15 maart in de vroege ochtend samen met D. opzoeken. Hij zette een dolk op de hals van Thomas V. en gaf hem een vuistslag in het gezicht. V. stapte naar de politie, maar de beschuldigde en Maïlys daagden nooit op voor verhoor.

Uiteindelijk liep de relatie op 20 mei definitief op de klippen. De volgende dag trok Alexander D. al een eerste keer naar de woning van Jeroen Verstraete. "Ik ben er schatje. Ik ga je trots maken, ik beloof het", schreef hij toen. In die periode viel de beschuldigde zijn ex-partner ook meermaals lastig aan haar werk bij Action in Brugge. Over die bedreigingen zou Maïlys in principe enkele dagen na de moorden verhoord worden door de politie.

"Eén keer pijn doen"

Op 6 juni liet D. tegenover een vriend duidelijk merken dat hij zijn ex-vriendin zou vermoorden. "En dan mezelf. Sorry, ik bescherm haar liever voor altijd door haar een keer pijn te doen", schreef hij daarover. Die avond belde Maïlys zelf naar de noodcentrale omdat ze aan het station van Brugge werd lastiggevallen door D.. Daarbij maakte hij opnieuw gebruik van een mes. Twee dagen eerder was hij ook al aangetroffen in de tuin van de woning in Moere. Op 10 juli dook hij dan weer op aan de woning van de grootouders van Maïlys.

In de week voor de moorden postte de beschuldige enkele frappante video's op YouTube. In het Engels verklaarde hij voor zijn niet zo fraaie plan B te kiezen. "Ik ben een monster geworden om een monster aan te kunnen. En ja, het is deels voor mezelf", klonk het. Uit hun wederzijdse berichten bleek dat Maïlys zich zorgen maakte om hem. Ze vroeg hem ook om geen domme dingen te doen. "Ik weet wat ik kan en ik weet wat ik moet doen", reageerde hij.

Afscheidsvideo

Na de laatste afscheidsvideo had zijn ex-vriendin begrepen dat D. zinspeelde op een moordplan. "Maïlys weet niet of hij het echt zal doen, of als het is om haar terug te krijgen", aldus hoofdinspecteur Andy Dewulf. Op 23 juli suggereerde de beschuldigde in zijn berichten dat hij het plan zou uitvoeren waar ze vaak samen over gefantaseerd hadden. "Nu zit ik hier alleen met mijn gun. Soms beeld ik me in dat je trots bent op me. Dat je in mijn oor fluistert: pak hem schatje." Een drietal uur voor zijn vertrek naar Gent schreef D. nog een laatste keer dat hij van Maïlys hield.

Vanochtend zullen de speurders toelichting geven bij de reconstructies van de feiten.

Auteurs: 
Belga