Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Assisen: Slachtoffer stierf door inwendige bloedingen

Assisen: Slachtoffer stierf door inwendige bloedingen

Nieuws
13/10/2015

Bij de uitwendige lijkschouwing stelden de deskundigen heel wat bloeduitstortingen in het gezicht vast. Het slachtoffer had een complexe neusbreuk opgelopen en haar bovenlip was bijna volledig afgescheurd. Overal op het lichaam van Katy Van Casteren werden blauwe plekken aangetroffen. Ook de schaamstreek vertoonde letsels en sporen van recent seksueel contact.

Vooral de linkerkant van het lichaam van het slachtoffer was zwaar toegetakeld. "Drie van de onderste ribben waren gebroken. In de buikholte was ook een zeer forse hoeveelheid bloed. Dat bleek afkomstig te zijn van een drietal scheuren in de milt", getuigde dokter De Leeuw. Voortdurend zwaar stomp geweld heeft volgens de deskundigen de dood van de vrouw veroorzaakt. "Dat zorgde voor de bloedingen in de buik en rond de hersenen."

Wurging

De wetsdokters zien echter nog een derde mogelijke doodsoorzaak. Puntbloedingen in de ogen en kleine letsels in het kraakbeen in de hals wijzen immers op wurging. "Dat kan niet door een duw of een slag, enkel door mechanisch geweld. Ik denk dan bijvoorbeeld aan stevig vastgrijpen. Een bijkomende argument zijn de nagelkrassen in de hals", aldus dokter Werner Jacobs.

Het blijft onduidelijk wanneer Michaël J. zijn vriendin de verwondingen heeft toegebracht. Een buurman situeert de vechtpartij rond 3 uur 's nachts, maar de beschuldigde beweert dat hij pas 's ochtends de dood van het slachtoffer ontdekte. "Het overlijden is zo goed als zeker ingetreden tussen 1 en 7 uur 's morgens, het meest waarschijnlijk ergens rond 4.30 uur", getuigden de deskundigen. Ten slotte kwam ook gerechtspsychiater Hans Hellebuyck nog aan het woord. "Hij is ongeveer even gevaarlijk als de gemiddelde gedetineerde: het is geen psychopaat, maar ook geen brave jongen." Daarbij speelt vooral zijn neiging tot liegen en een gebrek aan empathisch vermogen een rol. "De extreme gewelddadigheid tegenover zijn partners illustreert dat. Relaties dienen enkel om zijn eigen seksuele en financiële behoeftes te voldoen."

Het alcoholmisbruik van de beschuldigde blijft volgens de deskundigen een cruciale rol spelen. Volgens dokter Hellebuyck is dat drankprobleem bovendien een gevolg van zijn anti-sociaal karakter. "Daarbij komt nog dat heel wat risicofactoren samenhangen met partnergeweld. Van die groep hebben we ook vastgesteld dat die bijna allemaal recidiveren", aldus psycholoog Jurgen Nys. Beide deskundigen kwam wel tot de conclusie dat Michaël J. normaal begaafd en toerekeningsvatbaar is.

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox