Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Asbestgevaar grotendeels geweken in Torhout

Asbestgevaar grotendeels geweken in Torhout

Nieuws
08/12/2017

Dat meldt burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) donderdag, kort nadat hij de resultaten van het gespecialiseerd labo kreeg.

Dinsdag brandde een villa in de Revinzestraat helemaal uit. Uit onderzoek bleek dat er asbestdeeltjes verspreid waren geraakt via roetdeeltjes in de rookpluim. Omwonenden moesten een tijdlang ramen en deuren gesloten houden. Er werd meteen een meldpunt opgericht voor omwonenden die zich in de gevarenzone bevonden.

Gebied afdekken

De voorbije dagen werd verder onderzocht wat de gevolgen zijn van de brand. "De luchtmetingen waren goed en ook in de grondstalen blijken nu slechts beperkte fragmenten teruggevonden te zijn. Voor de locaties waar fragmenten werden aangetroffen, heeft het stadsbestuur reeds contact opgenomen met de betrokkenen", aldus burgemeester Audenaert. "Het is wel nog mogelijke dat kleine asbestfragmenten teruggevonden worden in de omgeving. Bewoners mogen die zelf opruimen, maar moeten wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen." Zo moeten de bewoners de fragmenten bevochtigen en handschoenen aandoen. Door de regenval van de voorbije dagen is het risico op verdere vezelverspreiding nagenoeg onbestaand.

Er is ook verder onderzoek gedaan in de omgeving van de woonst. "Een gespecialiseerd labo was ter plaatse en heeft verschillende vaste stalen genomen. De resultaten wijzen uit dat de asbestresten zich concentreren rond het huis in de Revinzestraat 3, waar de brand zich voordeed. Vrijdag komt een gespecialiseerde firma ter plaatse die het gebied zal afdekken", besluit de burgemeester. Directe buurtbewoners worden op de hoogte gebracht.

Het meldpunt en het noodnummer 050/22.11.22 zijn nog steeds van kracht.

Auteurs: