Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Armoedebarometer: Mesen scoort het slechtst, Wingene het best

Armoedebarometer: Mesen scoort het slechtst, Wingene het best

Nieuws
28/09/2020

De barometer bundelt 16 indicatoren, waaronder cijfers over kinderarmoede, het aantal budgetmeters, sociale woningen, kansarmoede en onderwijsarmoede. Die elementen geven aan of een gemeente erop vooruit of achteruit is gegaan in de voorbije twaalf jaar.

In de Top 5 van best scorende West-Vlaamse gemeenten staan Wingene (+5), Zonnebeke (+4), Houthulst (+3), Anzegem (+3) en Veurne (+2). En deze gemeenten doen het volgens de barometer dan weer het minst goed: Mesen (-14), Blankenberge (-12), De Haan (-11), Bredene (-11) en op een gedeelde vijfde plaats de gemeenten Koksijde (-9), Brugge (-9) en Langemark-Poelkapelle (-9).

De cijfers zijn van eind 2019. "De coronacrisis heeft de nood alleen maar groter gemaakt", zegt coördinator Michel Debruyne. "De pandemie verscherpt, verdiept en verbreedt de armoede. Vooral de armste en kwetsbaarste groepen zijn getroffen door de lockdown en de economische crisis. Dat maakt dat geen enkele gemeente nog van armoede gespaard wordt." Decenniumdoelen roept de politiek op om dringend in actie te schieten. "Op federaal niveau moeten de sociale minima (zoals het leefloon en de werkloosheidsuitkeringen) omhoog, en moeten de OCMW's beter ondersteund worden," zegt Debruyne. "De Vlaamse regering moet de sociale toeslagen van het groeipakket (kinderbijslag) verhogen om de kinderarmoede te bestrijden, en moet massaal in sociale huisvesting investeren."

Schepen van Welzijn Tom Braet uit Wingene is tevreden met de sterke cijfers: “In onze gemeente staan we onder andere door het goed uitgebouwde sociaal-culturele leven erg dicht bij onze inwoners. Zo houden we de vinger aan de pols en treden we preventief op waar nodig. Via een geïntegreerd breed onthaal zorgt de gemeente ervoor dat niemand uit de boot valt en krijgen onderbeschermde groepen gelijke toegang tot wonen, leren, werken, gezondheid, sociale zekerheid."

Je vindt alle cijfers hier.

 

Auteurs: