Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Armere Brit baart tapijtsector zorgen

Armere Brit baart tapijtsector zorgen

Nieuws
29/03/2017

De textielsector, en dan vooral de tapijtsector, heeft de brexit voorlopig "zeer goed verteerd", zegt Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria. Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste afzetmarkt voor Belgisch interieurtextiel. De Britten zijn goed voor een derde van de Belgische tapijtuitvoer. "Er was maar 2 procent volumeverlies in 2016 voor interieurtextiel", aldus Quix.

Verarming

De echte test komt in de tweede jaarhelft, vrezen de textielbedrijven. "We vermoeden na de zomer. Dan pas zal de Britse consument beseffen dat zijn koopkracht daalt. De inflatie stijgt er, terwijl de koopkracht onvoldoende meegroeit. En ze zullen dan net hun door het lage pond 15 procent duurdere vakantie op het continent achter de rug hebben", verklaart Quix. "Ons probleem is de verarming van de Brit. Tapijt is niet meteen een dagelijkse aankoop. Dat kan zich tegen ons keren."

De tapijtsector vreest dan ook volumeverlies. Verlies van marktaandeel dreigt volgens Fedustria niet. "We zullen ons dus moeten weren, bijvoorbeeld door een goedkoper gamma aan te bieden. Daar wordt aan gedacht", legt Quix uit.

Auteurs: