Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ardooie bergt plannen crematorium definitief op

Ardooie bergt plannen crematorium definitief op

Nieuws
11/01/2019

Het crematorium zou gebouwd worden in samenwerking met een privéontwikkelaar uit Zwevezele, maar die publiek-private constructie kreeg forse tegenwind van Vlaams minister van binnenlands bestuur Liesbeth Homans.

Het crematorium, met 120 parkeerplaatsen, zou komen op het bedrijventerrein ter Vlucht, langs de E403-snelweg. De ovens zouden elk jaar 4000 crematies kunnen uitvoeren. Na het njet van de Vlaamse overheid bleef Ardooie strijdvaardig, maar het project is nu definitief afgevoerd. Intussen zijn de gronden in handen van Argent-alu, een dochteronderneming van Renson uit Waregem. De producent van sloten en beslag voor deuren en schuiframen investeert 10 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe productiehal.

Steeds meer crematies

De vraag naar crematies blijft stijgen. Zo zit het crematorium van Kortrijk met 4000 crematies per jaar aan de limiet. Ook in Brugge zijn met 6000 crematies per jaar soms lange wachttijden. Dit jaar opent in Oostende nog een derde crematorium, dat mikt op 3000 crematies per jaar. 

Projectontwikkelaar spreekt over ‘politiek spel’

De projectontwikkelaar die het crematorium in Ardooie wou realiseren focust zich nu op andere bouwprojecten in de regio maar reageert ontgoocheld: “Het crematorium in Ardooie kon nochtans perfect gerund worden door een viertal mensen, onder wie twee werknemers van de gemeente zelf. Maar de politiek wijst een crematorium liever toe aan intercommunales waarin heel wat lokale politici tegen betaling zetelen”.

De man verwijst onder meer naar de Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen Psilon. Daar strijken de tien bestuurders elk jaar 2500 euro op.

Lees ook: