Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Archeologen graven naar Britse tankresten

Archeologen graven naar Britse tankresten

Nieuws
27/11/2018

Vlakbij waar nu het Hooge Crater museum zich bevindt was er destijds het "Tankkerkhof van het Hooge" die de eerste pelgrims en toeristen na de Eerste Wereldoorlog bezochten. Verschillende gestrande Britse tanks vormden een toeristische attractie. Daar bestaan mooie postkaarten, en fotoreeksen van. Nu 100 jaar later gaat men op zoek naar de resten van die tanks, in opdracht van Niek Benoot van Hooge Crater museum en in samenspraak met de landeigenaar. De opdracht wordt uitgevoerd door een team archeologen.

Tankwrakken

Op luchtfoto's van 1917 waren er op dit terrein duidelijk 5 tankwrakken te zien. En na de scans van de Universiteit van Gent op het terrein, zijn alle contouren van de tanks nog te zien.  Het team van archeologen en vrijwilligers zullen komende zaterdag en zondag 2 van die tankresten opgraven. Volgens een geofysisch onderzoek zou het niet gaan om volledige tanks. 

Alle vondsten gaan naar het Hooge Crater museum en zullen volgend jaar te zien zijn in een nieuwe tentoonstelling over de wederopbouw en het oorlogstoerisme dat na de wapenstilstand van 1918 al vlug op gang kwam. Wie de site wil bezoeken kan dat zaterdag tussen 10 en 16 uur. Het terrein ligt niet ver van het Hooge Crater museum. Wagens mogen geparkeerd worden op de parking van Omnishop Bossaert, vanaf daar zal het terrein aangeduid staan.

Auteurs: 
Piet Lesage