Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Appels verbrand door hitte

Appels verbrand door hitte

Nieuws
27/07/2019

Wat in de appelboomgaarden van Simon Vervisch in Boezinge gebeurd is, is hoogst uitzonderlijk. Maar het weer met de hitterecords was dat ook. Veertig procent van de appeloogst van zo’n 7 hectare is door zonnebrand verloren. De verbrande vruchten kunnen uiteraard niet meer verkocht worden door het gebrek aan smaak, maar ook door het uiterlijk van het fruit. Het beschadigde fruit verkleurd en wordt uiteindelijk zelfs zwart. 

De appels die in de zon hingen, hadden een temperatuur van 53 graden, die in feite aan het bakken waren op de boom. Aan de schaduwzijde is 35 graden gemeten geweest. 

(Lees verder onder de foto)

Captatieverbod

Voorzorgen nemen is haast onmogelijk voor de telers. Door het captatieverbod kan het fruit niet meer besproeid worden en door de droogte is er ook meer schade door vogels.   Bovendien moeten de fruittelers ook nog eens afrekenen met extreme droogte, strenge winters en de sluiting van de Russische grenzen. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt voor de fruitkwekers om hun hoofd boven water te houden. 

Lees ook: 

Auteurs: 
Redactie
Stefaan Six