Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Animal Rights maakt confronterende beelden van varkens met hittestress

Animal Rights maakt confronterende beelden van varkens met hittestress

Nieuws
26/07/2019

Op de beelden zijn afgedankte zeugen (sic.) te zien die 's middags worden aangevoerd. Animal Rights: "We hebben de beelden voor de kijker iets vertraagd. Naast het ongelooflijk lijden onder hittestress is zo ook te zien hoe de melk nog uit de tepels van deze van hun biggen beroofde, ten dode opgeschreven moeders spuit."

Varkens kunnen slecht tegen de hitte, omdat ze niet zweten. In principe lossen ze dat op door modderbaden te nemen, maar in de vrachtwagens krijgen de dieren volgens Animal Rights stress, en kunnen ze daardoor sterven. Animal Rights wil dat er boven bepaalde temperaturen geen dierentransporten meer worden georganiseerd, zoals dat ondermeer in Nederland al het geval is. 

Dierentransport 's nachts

De Federatie van het Belgische Vlees (Febev) wil dat dierentransporten 's nachts mogen gebeuren, zodat de dieren vervoerd kunnen worden bij koelere temperaturen. Bovendien zegt Febev al maanden aan een oplossing te werken met de dienst Dierenwelzijn om hittestress bij dieren in transport naar het slachthuis te vermijden.

Vroeger slachten en mobiele slachthuizen

Op 23 juli ging het FAVV akkoord met een uitzonderingsmaatregel voor deze uitzonderlijk warme dagen. "Er werd beslist dat in het geval dat code rood voor de hitte wordt afgekondigd in ons land, er vroeger geslacht kan worden", aldus Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev.

Op basis hiervan kan er in de toekomst een structurele regeling getroffen worden waarbij het inderdaad verplicht wordt om vanaf een bepaalde hoge temperatuur alleen nog 's nachts te vervoeren en te slachten, bevestigt Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts. "We vragen vanuit Vlaanderen al langer om nachttransporten mogelijk te maken bij extreem warm weer. We zijn dan ook erg blij dat het FAVV nu ingaat op onze vraag en die van de sectoren." De minister haalt daarnaast nog een andere oplossing aan voor het dierentransport tijdens een periode van hitte. "Ik wil ook gaan naar een ondersteuning van mobiele slachthuizen, zodat de slachtplaats naar de kweekplaats toe kan komen en er helemaal geen moeizame transporten meer nodig zijn", voegt de minister toe. Op Europees niveau werd destijds een richtlijn uitgevaardigd over de minimum- en maximumtemperatuur waarbij dieren vervoerd mogen worden. De aanvaardbare temperatuur ligt tussen 5°C en 30°C, met een tolerantie van vijf graden boven en onder dat bereik.

 

Auteurs: