Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

André Gyselbrecht verlaat tijdelijk gevangenis

André Gyselbrecht verlaat tijdelijk gevangenis

Nieuws
02/02/2020

De Krant van West-Vlaanderen had vrijdag bericht dat Gyselbrecht acht maanden na zijn veroordeling in de zaak van de Kasteelmoord dit weekend thuis mocht doorbrengen. Volgens het gevangeniswezen zijn de wet en de procedures in de zaak volledig gerespecteerd. "Het bekomen van een penitentiair verlof is volgens de wet een recht", stelt het. Als iemand voldoet aan de wettelijke voorwaarden (uitbouw van reclassering, geen tegenaanwijzingen van nieuwe feiten, vluchten en het verontrusten van slachtoffers), dient het verlof na grondig psychosociaal onderzoek te worden toegekend, luidt het. De administratie van het gevangeniswezen beslist over de toekenning van penitentiair verlof. Het gevangeniswezen wijst erop dat het verlof "geen vrijlating is maar een mogelijkheid die de gedetineerde 3 keer 36 uren per semester toelaat om zijn reclassering voor te bereiden."

Een penitentiair verlof kan aangevraagd worden 1 jaar vóór de toelaatbaarheidsdatum voor voorwaardelijke invrijheidstelling. "Betrokkene was in de tijdsvoorwaarden gelet op de duur van de voorhechtenis", aldus het gevangeniswezen. Bij de toekenning van penitentiair verlof worden de diensten die slachtoffers begeleiden geconsulteerd. De procureur des Konings van het arrondissement waar het penitentiair verlof zal plaatsvinden, wordt geïnformeerd drie dagen vooraf wanneer de gedetineerde het toegekende verlof opneemt.

Dokter André Gyselbrecht kreeg in mei vorig jaar in beroep 21 jaar cel als opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens.

Auteurs: 
Belga