Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Afval grootste risico op besmetting op strand

Afval grootste risico op besmetting op strand

Nieuws
15/05/2020

Op die vraag heeft het Vlaams Instistuut voor de Zee samen met de Universiteit Gent en de Provincie West-Vlaanderen, de bestaande wetenschappelijke kennis gebundeld in een rapport.

Zwerfvuil

Het risico op besmetting via zeewater is zeer klein, stellen de wetenschappers.  Ook op het strand zou het risico minimaal zijn gezien het virus gevoelig is aan warmte en uitdroging. Het risico op besmetting via zwerfvuil en afval is dan weer groter.  Dat stelt zich voornamelijk bij recent achtergelaten afval zoals sigarettenpeuken, plastic en mondmaskers bijvoorbeeld. "Gezien het toeristisch strand de plaats bij uitstek is waar veel mensen samenkomen en waar grote hoeveelheden zwerfvuil achtergelaten worden, is een aangepaste strategie van het afvalbeheer aangewezen om besmettingen via deze weg te voorkomen", luidt het in het rapport.

Nog hiaten in wetenschappelijke kennis

Eerlijkheidshalve vermelden de opstellers dat er nog heel wat hiaten zijn in de wetenschappelijke kennis om de risico’s op het strand op een sluitende wijze in te kunnen schatten. De studie adviseert dat nieuwe wetenschappelijke studies en observaties over de verspreiding en de potentiële humane transmissie van virus in zeewater (zout water) en zand cruciaal zijn om op korte termijn te komen tot een betere beoordeling van het besmettingsgevaar aan de Vlaamse kust.

Auteurs: 
Redactie