Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Actiedag: hinder bij openbaar vervoer, supermarkten & bedrijven

Actiedag: hinder bij openbaar vervoer, supermarkten & bedrijven

Nieuws
29/03/2021

In West-Vlaanderen is slechts beperkte hinder te zien tijdens de nationale stakingsdag. Zowel op de haven van Zeebrugge als bij de luchthaven van Oostende wordt niet gestaakt. In enkele bedrijven, zoals onder meer ijsfabrikant Ysco in Langemark en Aviko in Poperinge staakt wel een groot van het personeel.

Geen problemen in steden

Ook de grote steden in West-Vlaanderen merken weinig van de actie. Zowel in Kortrijk als in Brugge zijn er bij de steden geen problemen op vlak van dienstverlening.

"Er is aan ons stadspersoneel massaal gevraagd om van thuis uit te werken dus wij merken weinig van de nationale staking", aldus burgemeester Dirk De fauw van Brugge. Ook de afvalophaling gaat gewoon door.

In Oostende zijn wel enkele kinderdagverblijven en vier plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang gesloten. Ook gaat de afvalophaling door IVOO maandag niet door. Op woensdag 31 maart is een vervangingsophaling voorzien.

'Respect voor coronaregels'

Volgens ABVV West-Vlaanderen is de stakingsdag verlopen met respect voor de coronaregels. Werknemers werden vooraf opgeroepen om thuis te blijven en zo de staking te steunen, zodat 'klassieke' stakingsposten en het afzetten van industrieterreinen niet moest worden georganiseerd. De volgende dagen zal duidelijk worden hoeveel werknemers hebben deelgenomen aan de staking.

ABVV West-Vlaanderen verwacht dat het aantal stakers ondanks corona op het niveau van vergelijkbare stakingsdagen zal liggen. ABVV organiseerde verder ook een alternatieve actie. Daarbij zijn maandag foto's genomen op negen herkenbare locaties in West-Vlaanderen van een levensgroot weefdoek met een verwijzing naar het IPA-dossier. De beelden worden bijeengebracht aan het ABVV-gebouw in Roeselare.

Werkgevers: 'Staking nu toch niet'

De werkgevers vinden de staking niet kunnen, nu de economie het zwaar te verduren heeft met de coronapandemie en er weer strengere lockdownmaatregelen gelden. "In deze grootste crisis in generaties voelt elke vermijdbare economische schade door een staking als een dolk in de rug. Nu staken is de welvaart helemaal kraken", zegt Voka, dat werknemers oproept om niet deel te nemen aan de actie. De Vlaamse werkgeversorganisatie wijst ook op het negatieve effect van een staking op onze internationale concurrentiepositie en reputatie. "We mogen niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land wordt een nationale staking opgezet tijdens deze coronacrisis. Maar in België wel. Dit schaadt ons land en onze economie meer dan we kunnen vermoeden."

Hoe groot de economische schade van de staking precies is, valt moeilijk te becijferen. "Schattingen gaan uit van 340 miljoen euro verlies wanneer één op de vijf werknemers een dag niet aan de slag gaat", zegt Voka.

Auteurs: 
Belga
Redactie