Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Actie douaniers Frankrijk tot morgen opgeschort

Actie douaniers Frankrijk tot morgen opgeschort

Nieuws
07/03/2019

Al voor de derde dag op rij zorgden de acties voor problemen aan de grensovergang met Frankrijk in Adinkerke. Vrachtwagens naar Frankrijk moesten van de politie de snelweg in Oostduinkerke verlaten en rechtsomkeer maken, of hun weg verderzetten via alternatieve wegen. Enkel gewone auto's konden in Adinkerke wel oprijden naar Frankrijk. 

Volgens Politiezone Westkust houden de vrachtwagenchauffeurs zich goed aan de regels en is de hinder op het lokaal wegennet eerder beperkt. Er staan wel honderden vrachtwagens te wachten aan de Westkust, door het tijdelijk stopzetten van de actie zullen die wellicht nu hun weg naar Frankrijk kunnen voortzetten.

Omdat vrachtwagens in Oostduinkerke de snelweg moesten verlaten en terug richting binnenland werden geleid. afrit van Oostduinkerke teruggestuurd in de richting van het binnenland. Enkel lokaal verkeer werd doorgelaten.Vrachtwagens reden beter om via Kortrijk of Doornik.

Transportbedrijven in moeilijkheden

Het transportbedrijf Mattheeuws in Veurne zegt intussen dat de actie van de douaniers voor chaos zorgt voor het bedrijf en zijn klanten. Vrachtwagens doen er uren over om enkele meters vooruit te rijden bij de haven in Calais. Mattheeuws belt zijn klanten op om hun vracht via andere havens zoals Dieppe en Le Havre naar Engeland te krijgen. 

Brexit

Volgens het transportbedrijf heeft de actie van de douaniers niets te maken met brexit. "Dit is een vakbondsactie van de Franse douane die gewoon meer mensen en middelen wil", luidt het.  Britse truckers hebben begrip voor de Franse douaniers, maar ook zij zeggen dat de actie veeleer rond een loonconflict draait.