Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Aantal orgaandonoren in Kortrijk blijft maar stijgen

Aantal orgaandonoren in Kortrijk blijft maar stijgen

Nieuws
09/08/2018

Vandaag liet Nicolas Beugnies uit Marke zich officieel registreren op het stadhuis. Hij is al de 3.213de Kortrijkzaan die dat doet. Vorig jaar lanceerde de stad een campagne onder de slogan "Eén orgaandonor kan tot acht mensenlevens redden".  Overigens heeft de campagne ervoor gezorgd dat ons land op de tweede plaats komt in Europa wat orgaandonatie betreft.

In ons land mogen artsen bij een overlijden niet zomaar organen wegnemen. Je moet geregistreerd zijn als donor of de familie moet de goedkeuring geven. Jaarlijks sterven 100 Belgen die op een donororgaan wachten.

"Laat je aub registreren"

    In de medische wereld wordt positief gereageerd op de goede cijfers. Artsen onderstrepen het belang om je te laten registeren. Als je dat niet doet, en je verzet je ook niet actief, ben je in principe ook kandidaat donor, maar in praktijk komt het dan weinig tot donatie, wegens protest van of twijfel bij de familie.

    Denis Vertommen – Hoofd anesthesie AZ Groeninge Kortrijk: "Eerst wordt nagekeken of de donor verzet heeft aangeboden. Als er geen verzet is, wordt toch nadien een uitgebreid gesprek gevoerd met de familie, met de vraag om donorschap. Het gebeurt toch geregeld, in zo’n 15 tot 20 % van de gevallen, dat de familie weigerachtig is. Ze weet niet of de donor daarmee akkoord zou zijn. Dan weigeren ze om verder te gaan met het donorschap. Dat is in veel gevallen een spijtige zaak omdat gezonde organen verloren gaan voor mensen die op een wachtlijst staan."

    Auteurs: