Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Aanpassingen in recyclageparken Kortrijk

Aanpassingen in recyclageparken Kortrijk

Nieuws
06/11/2019

Momenteel moet je in Kortrijk enkel betalen voor een lichtere vracht of aanhangwagen op het recyclagepark Graaf Karel de Goedelaan. Wie vandaag met een personenwagen naar de verschillende recyclageparken komt, kan er gratis zijn afval achterlaten. Dit zal dus niet langer kunnen.

Kortrijk maakt van deze gelegenheid gebruik om het recyclageparkbeleid te moderniseren. De Kortrijkzanen zullen vanaf 1 september 2020 terecht kunnen in 3 vernieuwde recyclageparken. Een park voor het zuiden, één voor het noorden en één park voor het centrum, makkelijk bereikbaar via de ring.

3 vernieuwde parken

Het stadsbestuur heeft beslist om niet langer te investeren in het recyclagepark Graaf Karel de Goedelaan omdat het verouderd en slecht gelegen is. Dit recyclagepark ligt immers in een woonbuurt die verder uitgebouwd wordt als onderwijssite met de bouw van de nieuwe campussen van Howest (Penta), Ugent (Veg-i-tec) en Flanders Make. Deze buurt is, samen met Kortrijk Weide, bezig met een transformatie tot nieuw stadsdeel. Een recyclagepark is hier niet op zijn plaats. De stad wil deze gemeenschapsgronden een toepasselijkere functie geven in de ontwikkeling van de onderwijssite.

In plaats daarvan kiest de stad voor een samenwerking met de afvalintercommunale IMOG. Het recyclagepark langs de Kortrijksesteenweg in Harelbeke zal daarom opengesteld worden voor de Kortrijkzanen en fors uitgebreid. Het ligt op 800 meter van de stad en scoort qua bereikbaarheid beter dan de andere opties. De mensen moeten niet langer in het centrum van de stad zijn en vrachtwagens worden uit het centrum geweerd.

Het IMOG-park aan de Kortrijksesteenweg wordt groter gemaakt en er komt meer personeel. De inrit wordt heraangelegd en ontdubbeld met een extra weegbrug. Ook bij de uitgang komt een extra weegbrug.

Ook de recyclageparken in Rollegem en Heule worden vernieuwd. In beide parken komen weegbruggen en het recyclagepark in Heule wordt met 20% groter. 

Het kleinste recyclagepark van de stad, dat gelegen is aan de Maandagweg, wordt gesloten omwille van klachten in de buurt en de dichte omgeving van scholen.

Ruimere openingsuren

Momenteel zijn de openingsuren van de huidige Kortrijkse recyclageparken verdeeld. Dit omdat dezelfde personeelsleden al die parken moeten openhouden. Daarom breiden we de openingsuren uit van 75 naar 130 uur per week.

Er zullen steeds 2 van de 3 recyclageparken open zijn. Op piekmomenten zoals de woensdag- en vrijdagnamiddag en de zaterdag zullen de drie parken samen open zijn. 

Auteurs: 
Redactie