Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

60 transmigranten opgepakt bij grote controle-actie

60 transmigranten opgepakt bij grote controle-actie

Nieuws
25/09/2018

Dat is het resultaat van een tweede grootschalige gecoördineerde actie om de problematiek in te dijken, zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé.

De politie kreeg luchtsteun van een politiehelikopter (RAHO) en ook speurhonden deden aan de controles mee. In Veurne werden de vrachtwagens en bestelwagens gecontroleerd die van de autoweg E40 afreden. Ook de trafiek die richting autoweg reed werd aan een controle onderworpen.

In Veurne werden eveneens de vrachtwagens, die aan enkele grote tankstations stonden, aan een controle onderworpen. Ook aan de grens met Frankrijk, in Adinkerke (Perroquet), werden wagens tegen gehouden.

Op de vlucht

"Het hadden er wellicht tientallen meer kunnen zijn. Het vraagt veel mankracht om grote groepen staande te houden, dus heel wat migranten konden op de vlucht slaan", aldus Decaluwé. Bij de opgepakten noteerden de politiediensten vijftien verschillende nationaliteiten. Voorheen sprongen er enkele nationaliteiten bovenuit, zoals Eritreeërs en Koerden, maar dat was nu niet het geval.

"Er dringt zich ook een eerste evaluatie op. De uitgebreide capaciteit in Brugge tot 300 mensen is goed, maar dat moet operationeel gemaakt worden. Het duurt namelijk een tijdje om iedereen over te brengen naar het gesloten centrum voor illegalen Steenokkerzeel 127bis", aldus Decaluwé.

Auteurs: 
José Tyteca

Volg de Focus en WTV festivalreporter