Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

60 getuigen op proces steekpartij Mikey Peeters

60 getuigen op proces steekpartij Mikey Peeters

Nieuws
21/11/2018

Suleyman Betelguiriev (25) en Steven Van Geel (25) staan terecht voor doodslag op Mikey Peeters (19) in mei 2014. De eerste beschuldigde kon nooit gevat worden.

Vrijdag 30 mei 2014 rond 5 uur 's morgens kreeg Mikey Peeters het aan de stok met twee andere jongemannen. In een daaropvolgende schermutseling werd het slachtoffer door zes messteken getroffen. Een dag later meldde Steven Van Geel zich aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman Betelguiriev, die de fatale steken zou hebben toegebracht, vluchtte vermoedelijk naar zijn thuisland Tsjetsjenië en is nog steeds voortvluchtig. Betelguiriev zal dus bij verstek berecht worden.

In de loop van het onderzoek werd Steven Van Geel vier keer onder voorwaarden vrijgelaten. De Leuvenaar liep onder andere tegen de lamp, toen hij 's nachts sigaretten ging kopen, maar hij werd ook eens opnieuw aangehouden na een ongeval onder invloed van alcohol. Eind augustus 2017 werd Van Geel ondanks een avondklok toch betrapt op een terras in Leuven. Een vrijlating met een enkelband bracht geen soelaas, want Van Geel lapte ook dat elektronisch toezicht aan zijn laars. Pas op 18 december kon hij in Amsterdam terug ingerekend worden. Sindsdien zit hij in de gevangenis in afwachting van het proces.

Het parket had in eerste instantie gevraagd om de verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor doodslag. De raadkamer volgde dat standpunt, maar het parket tekende zelf beroep aan. Door een arrest van het Grondwettelijk Hof moeten moorden en doodslagen immers opnieuw voor het hof van assisen gebracht worden.

Twee vrienden niet opgeroepen

Op de getuigenlijsten van de verschillende partijen stonden in totaal 67 namen. Voorzitter Willem De Pauw stelde op de preliminaire zitting voor om hier toch enigszins in te snoeien. Zo zullen bijvoorbeeld twee vrienden van het slachtoffer uiteindelijk toch niet opgeroepen worden.

Op het assisenproces wordt Steven Van Geel verdedigd door Kris Vincke. Jef Vermassen en Jo Muylle treden op als advocaten van de ouders, de stiefouders, een tante en een grootmoeder van het slachtoffer. De andere grootmoeder van Mikey Peeters wordt bijgestaan door Nadia Lorenzetti. Frederiek Wauters verdedigt de belangen van de grootvader van het slachtoffer. Ten slotte stelde Franky Baert zich burgerlijke partij voor een vriendin die zelf getuige was van de feiten. Serge Malefason van het Gentse parket-generaal neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Voorzitter Willem De Pauw zal het arrest met de definitieve getuigenlijst volgende week uitspreken. Het proces gaat dan op dinsdag 22 januari verder met de samenstelling van de volksjury. Op vrijdag 25 januari zal de procureur-generaal de akte van beschuldiging voorlezen.

De uitspraak wordt pas op 1 februari verwacht. Voor doodslag riskeren Suleyman Betelguiriev en Steven Van Geel 30 jaar opsluiting.

Auteurs: 
Belga