Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

55 verwaarloosde katten in beslag genomen

55 verwaarloosde katten in beslag genomen

Nieuws
03/10/2019

"Ze leefden voornamelijk in kooien en de hygiëne liet te wensen over", zegt Brigitte Borgmans van het Vlaams Departement Omgeving.

De feiten dateren al van 3 september. De vrouw had eerder te horen gekregen dat ze een aantal dieren moest wegdoen, maar tijdens een controlebezoek van de diereninspectie begin september bleek dat er nog altijd 55 katten woonden.

"De dieren waren erg krap gehuisvest, vaak in benches en er was sprake van onhygiënische omstandigheden", vertelt Borgmans. "De vrouw deed van 53 katten vrijwillig afstand. Die dieren werden overgebracht naar vier dierenasielen in West-Vlaanderen. Twee andere wou ze niet afgeven. Die werden in beslag genomen. Voor hen moeten we nog een nieuwe bestemming bepalen. Ofwel keren ze terug naar de vrouw in Diksmuide, ofwel gaan ze ook naar het dierenasiel." 

Asiel Ganzenweide

Asiel Ganzenweide in Koksijde vangt twintig katten op. "De toestand van de dieren was niet erg rooskleurig", vertellen ze daar. "We hebben er al zestien moeten laten inslapen omdat ze te ziek of te verwilderd waren. Samen met onze vrijwilligers doen we ons uiterste best om de vier overige dieren te laten wennen aan mensen." 

Volgens het Vlaams Departement Omgeving gebeurt het wel vaker dat het aantal huisdieren bij mensen uit de hand loopt. Ook bij asiel Ganzenweide merken ze een stijging in het aantal beslagnames door de inspanningen van de dienst Dierenwelzijn.

Het proces-verbaal werd ondertussen overgemaakt aan het parket van West-Vlaanderen, afdeling Ieper. Dat zal beslissen wat er met het pv gebeurt.

Auteurs: 
Redactie