Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

30 jaar opsluiting voor dubbele kotmoord

30 jaar opsluiting voor dubbele kotmoord

Nieuws
14/03/2023

Na zijn plotse bekentenissen werd Mohammad Taqi Musawi (24) maandag schuldig bevonden aan de moorden op Nessar Jamshidi (18) en Youlia Soboleva (19). 

Bij de start van het requisitoir stond de procureur-generaal eerst nog eens stil bij de ernst van de feiten. "Hoe zacht, hoe mild, hoe zwaar de straf ook zal zijn, het zal nooit Nessar of Youlia terugbrengen. Het leed en de schade blijft. De kerven in het hart van de nabestaanden kunnen niet helen door een straf. Zij dragen dit mee voor de rest van hun leven."

Het openbaar ministerie merkte op dat een straf een ontradend effect moet hebben voor de beschuldigde, zodat hij in de cel kan nadenken over zijn daden. "Je moet eens diep nadenken over hoe je in het algemeen tegenover vrouwen staat. Want dat is niet goed. Je bent een rasechte aanklampende stalker en je kan niet tegen afwijzing." Dat ontradend effect is ook nodig voor de rest van de maatschappij. "Zo'n bloedbad tolereren wij niet."

Koele killer

Musawi werd maandag door het OM al omschreven als een koele killer. "Ik meen dat oprecht. Hoe koel moet je zijn om, als je Nessar neergestoken hebt, die sleutel uit zijn zak te halen." Malefason bestempelde de beschuldigde ook als een leugenaar. "Ik hoef daar geen tekening bij te maken. Hij heeft een ganse week tot gisteren recht in uw gezicht gespuwd, recht in het gezicht van de politie gespuwd." Volgens de gerechtspsychiater heeft Musawi ook een gebrek aan empathie. "4,5 jaar heb je staan roepen en tieren dat Nessar een moordenaar was. Is dat slachtofferempathie?"

Tijdens het requisitoir plaatste de openbaar aanklager grote vraagtekens bij de plotse bekentenissen van de beschuldigde. "Was het spijt? Nee, het was schaamte voor zijn moeder en zijn familie. Dat is het eerste wat eruit kwam. Maar schaamte is geen spijt. Spijt telt voor mij alleen maar als het gedragen wordt door oprecht berouw. Anders is het zelfbeklag." Volgens het OM probeerde Musawi gewoon de meubelen te redden, geconfronteerd met tal van bewijzen.

Ten slotte werd uitgelegd waarom heel wat klassieke verzachtende omstandigheden niet van toepassing zijn voor de beschuldigde. Na een veroordeling voor onterende behandeling heeft hij bijvoorbeeld geen blanco strafblad meer. Ook zijn gedrag in de gevangenis was niet vlekkeloos, wat leidde tot een veroordeling voor drugsbezit. Vervolgens werd ook de parasitaire levensstijl van de beschuldigde op de korrel genomen. 

Het openbaar ministerie had levenslange opsluiting en tien jaar TBS gevorderd.

Bekijk ook

Auteurs: 
Belga