Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

3 op 10 West-Vlaamse facturen niet tijdig betaald

3 op 10 West-Vlaamse facturen niet tijdig betaald

Nieuws
05/01/2018

Dat blijkt uit een studie van het betaalgedrag door UNIZO en onderzoeksbureau Graydon. “De betaling van drie op tien West-Vlaamse facturen gebeurt evenwel laattijdig en we mogen de economische impact hiervan niet onderschatten", zegt Frederik Serruys, directeur UNIZO West-Vlaanderen. "Zo bedraagt de economische schade hiervan voor ons land in 2016 minimum 10 miljard euro. Een equivalent van 20.000 banen", zegt hij. Zowat twaalf procent van de West-Vlaamse facturen werden tussen de 0 en 30 dagen na de vervaldatum betaald. Iets meer dan vier tussen de 31 en 60 dagen en bijna twee tussen de 61 en 90 dagen.

Schade voor onderneming groot

Opmerkelijk is evenwel dat twaalf procent van de West-Vlaamse facturen de vervaldatum met minimum 90 dagen overschrijden. Zelf al ontvangt de leverancier nog zijn geld, de schade voor de onderneming blijft groot. Frederik Serruys: “55% van de gefailleerde bedrijfsleiders stelt dat het faillissement in belangrijke mate het gevolg is van wanbetaling en 68% van de actieve bedrijfsleiders stelt dat wanbetaling een belangrijk element kan zijn om de neergang van hun onderneming te bewerkstelligen.

Overheden

UNIZO West-Vlaanderen dringt er daarom op aan de wet op de betalingstermijnen dringend aan te scherpen en elk 'achterpoortje' te sluiten. De huidige wetgeving laat nog teveel ruimte voor het opleggen van onredelijke betalingstermijnen. Vooral de overheden tonen zich hier heel bedrijvig in. Om daar paal en perk aan te stellen, wil UNIZO een wetgeving die geen enkele poort meer open laat om de betalingstermijn langer dan 60 dagen.

Auteurs: