Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

18.000 betogers uit zorgsector in Brussel, ook West-Vlaamse delegaties mee

18.000 betogers uit zorgsector in Brussel, ook West-Vlaamse delegaties mee

Nieuws
31/01/2023

De manifestanten komen uit de ziekenhuizen, woonzorgcentra, bijzondere jeugdzorg en kinderopvang, maar veel van hun problemen zijn dezelfde. 'Draag zorg voor de zorg', valt her en der te lezen en klinkt door de boxen. De bevoegde ministers, federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zijn kop van Jut. "Hildeke en Frankske: schiet in gang", klinkt het uit de mond van de volksmenner van ACV Puls aan de kop van de betoging. Ook "de werkdruk is te hoog, het loon is te laag!", blijkt een populaire slogan.

 Volgens de bonden moeten de verschillende regeringen van het land meteen actie ondernemen tegen de personeelstekorten. Zorgverstrekkers moeten soms een opnamestop invoeren en er kunnen bedden in ziekenhuizen niet gebruikt worden wegens personeelstekort, zegt Mark Selleslach van ACV Puls. "We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van volgend jaar en de al dan niet langdurige coalitievorming daarna."

"Langer wachten niet verantwoord"

"Het is niet verantwoord de sector nog langer te laten wachten. Dat crisissignaal willen we geven." De vakbonden eisen onder meer betere loon- en werkvoorwaarden. Het is niet de bedoeling van de bonden om tijdens de betoging de werking in de zorg te verstoren, zegt Selleslach. "Er geldt een minimumdienstverlening, wat ongeveer neerkomt op een zondagsbezetting", legt hij uit. "We willen geen hinder veroorzaken voor mensen die zorg nodig hebben." (lees verder onder de foto)

Voor Jan-Piet Bauwens, federaal secretaris van de socialistische bediendenvakbond BBTK is dé slogan van deze betoging 'F*ck de werkdruk'. "We kampen met de dubbele vergijzing, die van onze patiënten en die van het personeel. De eerste hebben meer zorg nodig en de tweede moeten vervangen worden."

Onder de betogers zijn ook veel West-Vlamingen. Zo zijn er twee volle bussen met werknemers van het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem naar Brussel vertrokken.

Auteurs: