Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

18 maanden met uitstel voor vluchtmisdrijf

18 maanden met uitstel voor vluchtmisdrijf

Nieuws
16/02/2017

In de nacht van 3 op 4 september reed een bestelwagen Iveco Daily een 21-jarige fietser aan. Het aanrijdend voertuig, met Poolse nummerplaat, nam de vlucht. De bestuurder vluchtte, samen met zijn vriendin die bijzitter was, naar thuisland Polen. De twee andere passagiers zette hij af langs de autosnelweg, waar ze werden opgepikt door een kennis.

De fietser liep zware verwondingen op, maar werd gelukkig kort na de aanrijding opgemerkt door toevallige passanten. Naast een hersentrauma was er ook sprake van een gebroken sleutelbeen, een fractuur aan de rug en ernstige verwondingen in het aangezicht.

Bestuurder Robert P. stond terecht voor opzettelijke slagen en verwondingen (het verkeersongeval), vluchtmisdrijf en schuldig verzuim. De 39-jarige Pool krijgt naast de celstraf en een boete van 2.400 euro ook drie jaar rijverval. De teruggave van zijn rijbewijs wordt gekoppeld aan een aantal proeven.

De drie andere inzittenden van de bestelwagen krijgen allen tien maanden met uitstel. Zij stonden terecht voor schuldig verzuim. "Na het verkeersongeval was het duidelijk dat ze geen verkeersbord hadden geraakt, maar wel een fietser. Eveneens was het duidelijk dat het een zware klap was. De ene helft van de voorruit was helemaal verbrijzeld en er was schade aan de carrosserie van de bestelwagen", schetste de rechter de situatie.

Het argument van de passagiers - dat ze in shock waren en dat daardoor hun vrije wil verhinderd was - wordt door de rechtbank niet gevolgd. "De bestuurder bood de passagiers meermaals de kans om het voertuig te verlaten en het slachtoffer te helpen. Dat hijzelf dat in de eerste plaats niet deed is laf en getuigt van een volstrekt gebrek aan respect voor andermans fysieke integriteit", aldus nog de strafrechter die wel rekening hield met het blanco strafblad van de beklaagden.

Op burgerlijk gebied wordt het dossier verder behandeld op 16 maart.

Auteurs: 
Belga