Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

112 vrachtwagens in beslag genomen

112 vrachtwagens in beslag genomen

Nieuws
20/11/2017

De Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen en de sociale inspectiediensten deden zondag een inval bij North Sea Express (NSE). Die onderneming doet voor transportopdrachten een beroep op de Slovaakse onderaannemer East Transport Leasing (ETL). Bij ETL zijn vooral Roemeense chauffeurs aan de slag. Tijdens de actie werden zondag ook de kantoren van NSE doorzocht.

Boodschap op boordcomputer

De aanwezige Roemeense truckers werden verhoord door de onderzoekers. "Duidelijk werd dat de chauffeurs niet akkoord zijn met hun werkomstandigheden en eisten dat er dringend zou worden tussengekomen", aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. De chauffeurs stelden ook hun leefomstandigheden aan de kaak. Andere vrachtwagenbestuurders van ETL kregen zondagochtend via hun boordcomputer de melding dat ze tijdens de actie absoluut niet naar de parking van NSE mochten komen.

 

Bij de actie werd nagegaan of de Slovaakse onderaanneming en haar opdrachtgever zich schuldig maken aan sociale dumping. Dat betekent dat de bewuste bedrijven mogelijk systematisch hun sociaalrechtelijke verplichtingen in België omzeilen. "Op deze wijze ontstaat oneerlijke concurrentie met ondernemingen die zich wel aan de regels houden", legt De Ketelaere uit.

De West-Vlaamse afdeling van het arbeidsauditoraat Gent zal nog verder onderzoek voeren in de zaak.

Lees ook - Actie sociale dumping: Febetra tevreden 

Auteurs: