Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

1.000 vluchtelingen overleven in Noord-Franse kuststreek

1.000 vluchtelingen overleven in Noord-Franse kuststreek

Nieuws
16/01/2018

Dat meldt vzw Humain die ter plaatse hulp biedt aan de vluchtelingen. Op het domein is bovendien een schurftepidemie uitgebroken, net als in het noodopvangcentrum waar vooral kwetsbare gezinnen met kinderen terecht kunnen.

Sinds de brand in het Camp de la Linière in Duinkerke en de ontmanteling van de Jungle in Calais blijven vluchtelingen ronddolen, vooral in en rond het domein Puythouck. Voorzieningen zijn er niet. "De manier hoe deze mensen door de dag moeten komen is een aanfluiting van het internationaal humanitair recht voor vluchtelingen", zegt vzw Humain. “Alle hulp komt uitsluitend van burgers en hulporganisaties zoals vzw Humain, Gynaecologen Zonder Grenzen en lokale initiatieven."

Vzw Humain is bezorgd over de mensen die geen opvang hebben in het centrum, en meer bepaald de niet-begeleide minderjarigen. Het grote probleem is dat veel vluchtelingen ten prooi vallen van mensensmokkelaars, en dat ze niet op de hoogte zijn van hun rechten en hun asielmogelijkheden. De afgelopen maand stierven al drie vluchtelingen, onder wie een 15-jarig jongetje.

Auteurs: