Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

1 jaar voor de verkiezingen in Torhout

1 jaar voor de verkiezingen in Torhout

Nieuws
09/10/2017

In Torhout zwaaien van oudsher de christendemocraten de plak. In 2012 haalt CD&V van burgemeester Norbert De Cuyper 15 van de 27 zetels binnen, goed voor een absolute meerderheid.  N-VA krijgt uit het niets 5 zetels toebedeeld, verder zitten ook het kartel sp.a - groen en Open VLD in de oppositie.

De grafiek toont de zetelverdeling na de verkiezingen van 2012. De percentages zijn de behaalde resultaten in de gemeenteraadsverkiezingen in 2012.

Wat gebeurde er politiek tussen 2012 en nu?

Nieuwkomer Hans Blomme (CD&V) heeft met bijna 900 stemmen recht op een schepenambt, maar een bouwovertreding op zijn privédomein gooit roet in het eten. In juni 2016, na 25 jaar aan het roer van de Sparrestad, geeft Norbert De Cuyper zijn tricolore sjerp door aan partijgenote Hilde Crevits. Zij wordt echter titelvoerend burgemeester omdat ze in de Vlaamse regering blijft als minister van onderwijs.  De jonge Kristof Audenaert, één van haar kabinetsmedewerkers, wordt de waarnemende burgemeester.

In  november 2016 komt ook de directeur van het sociaal huis in opspraak, en dat twee jaar voor zijn pensioen. De man wordt meteen geschorst, hij zou voor bijna een half miljoen euro verduisterd hebben, geld dat voor OCMW-cliënten bestemd was. Een rechtzaak volgt.

Belangrijkste projecten van de voorbije 5 jaren zijn de komst van het nieuwe stadskantoor, de opening van een nieuw recyclagepark op het lokaal bedrijventerrein en de heraanleg van de Oostendestraat. Ook waterbeheersing met een gepland bufferbekken tegen wateroverlast aan de Noordlaan staat hoog op de politieke agenda. 

De voorbije zomer was de Markt voor het eerst in vier jaar niet deels verkeersvrij, tot opluchting van veel handelaars.  Ook het parkeerbeleid is aangepast, automobilisten kunnen nu tot 6 uur lang in het centrum parkeren. 2017 was ook het jaar van het nieuwe muziekfestival ‘Land of Love’, dat volop de steun van de stad geniet.

Torhout werkt momenteel een plan uit voor de stadskernvernieuwing, met de heraanleg van de Markt als prioriteit. De plannen voor een nieuw station en de stationsomgeving samen met de NMBS en De Lijn lijken in de koelkast gestopt. Als kleinere stad heeft ook Torhout te kampen met heel wat leegstaande winkelpanden. Een centrummanager die het tij moest gaf er deze zomer, na amper 9 maanden, al de brui aan.

De oppositie in Torhout houdt zich redelijk braaf.  Verhitte discussies tussen meerderheid en oppositie zijn zeldzaam. Nu al is geweten dat sp.a en Groen volgend jaar niet meer in kartel naar de kiezer trekken.

Lees ook

 

De top 10 van voorkeursstemmen in 2012

Naam Partij Aantal stemmen
DE CUYPER Norbert CD&V 3.711
CREVITS Hilde CD&V 3.240
AUDENAERT Kristof CD&V 1.779
DENOLF Lieselotte CD&V 1.496
NAEYAERT Bart CD&V 1.318
DE KETELAERE Eddy CD&V 1.311
DOUIFI Dalila sp.a - Groen 1.239
DESMET Elsie CD&V 1.062
DEPOORTER Willy CD&V 956
BLOMME Hans CD&V 892

Auteurs: 
Redactie