Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

1 jaar voor de verkiezingen in Alveringem

1 jaar voor de verkiezingen in Alveringem

Nieuws
09/10/2017

De partij van huidig burgemeester Gerard Liefooghe, Gemeentebelangen, behaalde in 2012 6 van de 15 zetels. De partij PRO, met oud-burgemeester Marc Wackenier, haalt 5 zetels; CD&V 3 zetels. Gemeentebelangen en CD&V gaan samen in zee. CD&V levert 2 van de 4 schepenen, Gerard Liefooghe blijft burgemeester.

Eén jaar na de verkiezingen stapt CD&V-schepen Martine Rabaey-Degrande onverwacht uit de politiek. Ze kan haar ambt niet verenigen met haar werk op de kinderboerderij. Ze wordt opgevolgd door landbouwer Dirk Vermeulen uit Hoogstade. 

Schepen van openbare werken Germain Dhont van CD&V geeft zoals afgesproken na twee jaar zijn ambt door aan Johan Albrecht. In 2016 neemt Germain Dhondt helemaal afscheid van de politiek en stopt hij ook als gemeenteraadslid.

De grafiek toont de zetelverdeling na de verkiezingen van 2012. De percentages zijn de behaalde resultaten in de gemeenteraadsverkiezingen in 2012.

Wat gebeurde er politiek tussen 2012 en nu?

De landelijke gemeente Alveringem heeft werk gemaakt van het gescheiden waterstelsel. Ondertussen zijn 6 waterzuiveringsstations in de verschillende deelgemeenten. Er werd een nieuw woonzorgcentrum gebouwd en onlangs besliste het gemeentebestuur om het vroegere rusthuis Clep niet te verkopen. Er is een deal met 20 OCMW’s om er mensen in nood tijdelijk op te vangen.

Er was de afgelopen jaren ook heel wat  commotie over de inrichting van een museum in de Kapelanij van Verschaeve, de  controversiële priester-dichter. Uiteindelijk komt er dan toch een museum. Op de voutekamer wordt ingezoomd op verschillende aspecten van de Vlaamse Beweging en de rol die de kapelaan daarin speelde. Ook de naoorlogse periode, met de extreme radicalisering van Verschaeve en zijn collaboratie, komt aan bod.

Lees ook

 

De top 10 van voorkeursstemmen in 2012

Naam Partij Aantal stemmen
LIEFOOGHE Gerard Gemeentebelangen 957
WACKENIER Marc PRO 794
AVONTURE Karolien Gemeentebelangen 540
LAUREYS Wilfried Gemeentebelangen 495
AMELOOT Philip PRO 475
ALBRECHT Johan Gemeentebelangen 465
BUTAYE-BUTAYE Gerda Gemeentebelangen 426
VANDENBROUCKE Marnik PRO 410
RABAEY Martine CD&V 393
HEUGHEBAERT-GHEERAERT Gerda
Gemeentebelangen 390

Auteurs: 
Redactie