Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Douro - Excursies

Douro - Excursies

Alle excursies zijn inbegrepen. Hieronder vind je de gedetailleerde informatie bij alle uitstappen.

Bezoek aan Guimarães

Guimarães wordt vaak de eerste hoofdstad van Portugal genoemd. Het is de plek waar de eerste vorst van Portugal geboren werd, en de stad speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheid van Portugal. Het historische centrum van Guimarães werd in 2001 door Unesco tot cultureel werelderfgoed geklasseerd, vanwege de historische monumenten uit de Middeleeuwen. We bezoeken het kasteel van de hertogen van Braganca, waarvan de architectuur doet denken aan de kastelen van Bourgogne. In 2012 werd Guimarães Culturele Hoofdstad van Europa. Vandaag is deze stad een levendige plek, waar tradities en het moderne leven perfect samengaan. Een boeiend verhaal. Heel veel kleine, leuke winkeltjes ook voor de laatste cadeautjes, en veel terrasjes om van de wijn (Vino Verde!) en de Porto te genieten.

Bezoek aan het paleis en de tuinen van Mateus

We rijden door de Tras-os-Montes regio, die bekend staat om z’n prachtige heuvellandschappen en pittoreske dorpjes. Wij zijn vooral benieuwd naar Vila Real, waar het paleis van Mateus ligt. Deze plek ken je. Het is het paleis op de etiketten van de Mateus Rosé wijn. Je weet wel, die ronde flessen. We bezoeken hier de tuinen en uiteraard ook het paleis zelf met o.a. de bibliotheek, de zilverwerkcollectie uit de 18e eeuw en andere voorwerpen uit het Verre Oosten en Zuid-Amerika. De Mateus wijn wordt hier niet verkocht, maar de porto van dit paleis zou wel legendarisch zijn…

Bezoek aan Lamego

Lamego is de meest historische stad van de Douro-vallei. De eerste koning van Portugal werd er gekroond en de eerste fles wijn gebotteld. Een kleurrijk en charmant stadje met mooie middeleeuwse gebouwen: de kathedraal uit de 12de eeuw, het bisschoppelijk paleis, een Moorse kasteelruïne, … Tijdens deze excursie bezoeken we er de bekende bedevaartskerk Nossa Senhora de Remédios. De 686 treden van de dubbele trap ervoor werden in het verleden door de bedevaartgangers op de knieën beklommen! De trap is op de tussenliggende terrassen prachtig versierd met azulejo’s. Bovenaan de kerk heb je een prachtig uitzicht over de streek.

Je krijgt ook de mogelijkheid om het Museum van Lamego te bezoeken. Dat huisvest een interessante collectie schilderijen van Portugese kunstenaars en Vlaamse wandtapijten. Let hier vooral ook op de beelden van de ‘zwangere Maria’ – die zijn uniek!

Bezoek aan Salamanca met lunch (inbegrepen)

We bezoeken het architecturale pareltje Salamanca, de provinciehoofdstad van de Spaanse regio Castilla y León. ’s Morgens verkennen we deze stad met een plaatselijke gids. We starten onze wandeling op de Plaza Mayor, wat één van de mooiste pleinen van Spanje genoemd wordt. Het is een groot plein in de traditionele Spaanse barokstijl omringd door arcadewoningen. We krijgen ook de schitterende 16de eeuwse kathedraal te zien, het adellijke "Huis der Schelpen", een renaissance woning die aan één van de Ridders van St Jacob van Compostela behoorde, en de rijkelijke universiteit uit de 13de eeuw, de oudste van het Iberisch schiereiland. Aansluitend hebben we lunch in één van de typische Spaanse restaurantjes, en daarna is er vrije tijd om de stad zelf wat beter te verkennen.

Bezoek aan Castelo Rodrigo

Een klein middeleeuws dorp is dat net aan de Spaanse grens, gekend als het “witte dorp”. De kleine smalle straatjes met daarrond de stadsomwallingen doen je terugkeren in de tijd. Vanop de ruïnes van het kasteel heb je een prachtig zicht over deze charmante plek. En de inwoners laten je maar wat graag proeven van de lokale specialiteiten…

Bezoek aan Porto

Porto is de tweede stad van Portugal en ook de haven van het land. Deze stad aan de Douro of "de gouden stroom", heeft heel wat te bieden: middeleeuwse omwallingen, barokke kerken, en neoclassicistische paleizen. De elegante bruggen uit de 19de en 20ste eeuw, die de twee stadsdelen met elkaar verbinden, zijn ware emblemen van de stad geworden. Tijdens deze stadsrondrit krijg je een mooi beeld van het prachtige oude stadsgedeelte – de Ribeira. Op weg naar de Kathedraal, zien we ook de hoogste kerktoren van de stad: de Torré dos Clérigos en het mooie São Bento Station met het prachtige tegelwerk. Onze stadsrondrit eindigt in Vila Nova de Gaia, bekend om zijn groot aantal wijnkelders waar de Portowijnen langzaam liggen te rijpen.

Bezoek aan Braga

Braga staat bekend om zijn monumentale kerken. Het is het religieuze centrum van Portugal. Lange tijd was de stad conservatief en vroom, vandaag is het een verrassende stad met een levendig voetgangerscentrum. Men vindt er de oudste kathedraal van het land. Die gaan we bezoeken. En om de bijzondere sfeer van de stad op te snuiven is er niets beter dan een wandeling te maken door het labyrint van smalle straatjes met gotische kerken en barokke gebouwen.

De beschrijving van de excursies hierbij is gebaseerd op de informatie in ons bezit bij de publicatie van deze brochure. Het is niet uitgesloten dat er zich ter plaatse nog kleine wijzigingen voordoen. Ook kunnen bepaalde monumenten of kerken tijdelijk om één of andere reden (volledig buiten onze wil om) gesloten zijn. Omwille van het waterpeil kunnen zich wijzigingen in het vaarprogramma voordoen, en bijgevolg ook bij de voorgestelde excursies.

Klik hier voor meer info en reservatie