Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Badplaatsen wapenen zich tegen stormweer

Badplaatsen wapenen zich tegen stormweer

Weer
11/01/2017

Vannacht voorspelt men waterhoogtes van 5 meter 60. Beperkte maatregelen dringen zich op dus. Voor vrijdagnamiddag worden waterstanden van 6 meter 30 verwacht.  Dat betekent dat de voorspelde waterstand nog een 15-tal centimeter hoger is dan met de Sinterklaasstorm in 2013. Volgens de afdeling Kust zijn er geen risico's op stucturele overstromingen, maar kan er wel een golfoverslag zijn die wateroverlast veroorzaakt voor de omwonenden. Het risico is het grootst in de havens.

Oostende

Er komen stormkettingen aan de Mercatorsluis en stormdeuren aan de Visserijsluis. Daarnaast wordt de Demeysluis buiten dienst gesteld en zet men de Westelijke- en Oostelijke havendam af. Er komen schotten aan de Visserkaai en zandzakken op strategische punten. Ook de strandparking gaat dicht en er komt een mobiele stormmuur op de Zeedijk.

Middelkerke

In Middelkerke worden de stranden afgesloten voor alle publiek. Ook op de wandeldijk rond het casino mag niemand zich begeven. Er is ook een algemeen verbod op kiten en surfen op zee.

Bredene

In Bredene is er momenteel geen reëel overstromingsgevaar. Het is echter wel mogelijk dat, door de hevige wind, golven overslaan ter hoogte van het Maertenssas.De werken aan het Maertenssas waren zo goed als afgewerkt.  Het gedeelte waar nog moest worden gewerkt wordt nu voorzien van een lage muur van zandzakjes. 

Blankenberge

In Blankenberge worden stormschotten geplaatst aan de tunnel onder de Zeedijk naast de Charlierhelling.  Ook de doorgang tussen de Franchommelaan en de Havenwandeling (Pekelput) zal afgesloten worden, net als de pier en het oosterstaketsel. De preventieve maatregelen blijven al zeker van kracht tot en met vrijdag.

Nieuwpoort

De stad Nieuwpoort bestelde 14.000 zandzakjes. Die worden deze namiddag al gelegd, onder meer aan het bezoekerscentrum Westfront.

De Haan

De gemeente stelt de kerstboomverbranding van dit weekend uit.

Knokke-Heist

De technische uitvoerende diensten van Knokke-Heist en de Hulpverleningszone 1 zijn standby om indien nodig uit te rukken met zandzakjes.   De nieuwjaarsreceptie Klink & Drink op het Alfred Verweeplein en de kerstboomverbranding op het strand ter hoogte van het Rubensplein gaan op zondag 15 voorlopig door zoals gepland.