Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zico Waeytens wint in Baloise Belgium Tour

Zico Waeytens wint in Baloise Belgium Tour

Sport
29/05/2016

Waeytens was de beste na een rit over 174,2 km met start in Tremelo en aankomst in Tongeren. Hij haalde het in een massasprint voor de Brit Daniel McLay en Timothy Dupont. Baptiste Planckaert werd vierde.

Dries Devenyns (IAM Cycling) is de eindwinnaar. Hij was vrijdag beste in de etappe naar Herzele en volgt op de erelijst Greg Van Avermaet op.

Geen Lotto-Soudal

De koninginnenrit van zaterdag werd afgelast na een massale valpartij waarvan Stig Broeckx het grootste slachtoffer was. De renner van Lotto-Soudal liep onder meer twee bloedingen in de hersenen op en bevindt zich in een niet-kunstmatige comateuze toestand in het ziekenhuis in Aken. Zijn ploeg besliste zaterdagavond uit koers te stappen.

Bedrukte sfeer

Een heel bedrukte sfeer zondagochtend bij het vertrek van de afsluitende rit van de Baloise Belgium Tour in Tremelo, daags na het ongeval waarin 17 renners en twee motards betrokken waren. Nadat de eerste wedstrijdkilometers in stoet werden afgelegd, ging voor het aansnijden van de kasseizone te Manshoven, na 85 kilometer koers, het gashendel bij de renners helemaal open en gingen ook de hemelsluizen helemaal open. Ondanks de regen probeerden diverse renners slag om slinger een uitval op te zetten.

Guillaume Van Keirsbulck mocht als eerste de drie plaatselijke ronden, van elk 18,8 kilometer, in Tongeren aanvatten. Hij telde een handvol seconden voorsprong op een langgerekt peloton. Op 52 kilometer van de eindmeet kreeg hij het gezelschap van Iljo Keisse, Amaury Capiot, Toon Aerts, Sébastien Delfosse, Jimmy Janssens, de Zweed Jonas Ahlstrand, de Spanjaard Angel Vicioso, de Kazach Ruslan Tleubayev en de Duitser Tony Martin met de Nederlander Boy van Poppel. Voor Iljo Keisse en Sebastien Delfosse ging het allemaal te traag. Zij trokken op 35 kilometer van de eindmeet in de aanval en mochten de laatste plaatselijke omloop aanvatten met een voorsprong van 0:13. Ondertussen had Stijn Vandenbergh, derde in het klassement op 7 seconden van leider Dries Devenyns, tijdens de 'Gouden Kilometer' drie bonificatieseconden gesprokkeld.

Keisse en Delfosse gooiden op 15 kilometer van de finish de handdoek en lieten zich weer inlopen door het peloton. Wout van Aert zette daarna een aanval op. De Nederlander Tom Jelte Slagter glipte mee, naast de Fransman Sylvain Chavanel en de Italiaan Davide Vigano. Stijn Vandenbergh reed net op dat moment lek en moest samen met zijn ploegmakkers alle zeilen bijzetten om weer aansluiting te krijgen in de grote groep.

Hergroepering

Op vijf kilometer van de finish kregen we een algemene hergroepering. Frederik Backaert probeerde de massasprint te ontlopen maar slaagde daar niet in. Met iets meer dan twee kilometer van de finish sloegen onder andere Edward Theuns en Wout van Aert, zonder veel erg, tegen de vlakte. In de daaropvolgende groepsspurt haalde Zico Waeytens het.

Auteurs: