Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Westhoek maakt economische inhaalbeweging

Westhoek maakt economische inhaalbeweging

Nieuws
17/01/2017

"Er zijn zeker nog belangrijke uitdagingen voor de regio, maar het is zaak voor onze bedrijven om nu door te zetten", aldus regiovoorzitter Christophe Dhaene. De cijfers liegen er niet om. Het aantal ondernemingen nam netto met 2,6 per 100 ondernemingen toe, de grootste groei in tien jaar. Er zijn sinds 2008 1.000 ondernemingen bijgekomen (tot 9.876). De werkloosheidsgraad bedraagt 4,9 procent, 0,7 procentpunt minder dan de rest van West-Vlaanderen en 2,3 procentpunt minder dan Vlaanderen. 

Arbeidskrapte

Keerzijde van de medaille is de arbeidskrapte. Waar er in 2009 nog 9 werkzoekenden waren per vacature, is dat cijfer gedaald tot 2,9. Bedrijven hebben het dan ook vaak moeilijk om goed personeel aan te trekken, terwijl het aantal vacatures in drie jaar tijd verdubbeld is.

Voka zet daarom dit jaar fors in op menselijk kapitaal. Zo komt er een grote jobbeurs op 9 februari, wordt er ingezet op het project WELT dat meer plaatsen voorziet voor werkplekleren voor werkzoekenden en wordt in februari gestart met een proefproject duaal leren in het VTI van Ieper, in het vijfde jaar houtbewerking.

Mobiliteit

Voka blijft ook inzetten op de versterking van de economische as A19-Ieper-Poperinge en hoopt snel een aantal bedrijventerreinen gerealiseerd te zien langs die as. Zelfs als alle bedrijventerreinen er komen, dan nog is er vraag vanuit de bedrijven voor 150 hectare bijkomende ruimte. Inzake mobiliteit wordt er gevraagd werk te maken van een geoptimaliseerde N8, de ontdubbeling van de N58 Menen-Wervik, de vervollediging van de ring van Poperinge en betere treinverbindingen.

"We zijn niet enkel dat stukje groen in een uithoek van Vlaanderen. We hebben sterke bedrijven die volop willen investeren in materiaal en mensen. Dat mag Brussel niet ontgaan", aldus Dhaene.

Auteurs: